Volledig scherm
© Annina Romita

Video | 285 mutsjes en 175 omslagdoeken uit Enschede gaan naar Gambia

ENSCHEDE - Een pasgeboren baby is gewikkeld in een omslagdoek, made in Twente. Begin november lag de doek nog in een naaikamer in Lonneker, een paar weken later kwam hij goed van pas in de verloskamer van het ziekenhuis in Essau, in het noordwesten van Gambia. „Zo mooi om te zien. Daar doe je het voor”, zegt Marijke Hans met een stralende glimlach.

Of ze een paar babymutsjes en doeken kon naaien voor een kraamkliniek in Gambia? Dat verzoek bereikte Marijke Hans eerder dit jaar via haar dochter Eveline, die in de omgeving van Arnhem woont. „Haar vriendin Marieke Jurrius is verloskundige. Zij ging voor de Stichting Rescue Baby Gambia naar de kliniek.” Hans ging met een groep van zo'n tien vrouwen aan de slag.

Redding
Veel moeders die in het ziekenhuis bevallen hebben zelf geen kleding voor de baby. Overdag is het warm, maar ’s nachts kan de temperatuur flink dalen. Dan kunnen een mutsje en een omslagdoek de redding zijn voor een pasgeboren kindje.

Transport
Begin november maakten de vrouwen samen de balans op: 285 babymutsjes en 175 omslagdoeken lagen klaar om naar Gambia verscheept te worden. Voor het volgende transport, in januari, zijn de eerste mutsjes en doeken alweer gereed. Ze gaan door, omdat ze zeker weten dat de spullen in Gambia goed terechtkomen, zeggen de vrouwen. Marijke Hans: "Dan ben je gemotiveerd."

Wie spullen wil haken, breien of naaien kan een mail sturen naar marijke.hans@hotmail.com. Ook stof en wol (katoen) zijn welkom.

TV Enschede FM ging langs bij Marijke Hans. Bekijk het hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.