Volledig scherm
© ANP

Video | Enschedeërs vragen om andere oplossing kamerverhuur

ENSCHEDE - Wethouder Jeroen Hatenboer moet opnieuw aan de slag met het voorstel om kamerverhuur in de hand te houden. Volgens de raadsfracties is het huidige voorstel namelijk geen goede oplossing. Maar er is wel haast geboden.

De gemeente is sinds dit jaar gebonden aan de nieuwe Huisvestingswet. Die zegt dat Enschede geen zogenoemde omzettingsvergunning meer mag gebruiken voor eigenaren die hun pand ombouwen voor kamerverhuur, ofwel onzelfstandige bewoning. Kamerverhuur wordt vaak in een adem genoemd met huisjesmelkers. Vooral groepen als studenten, arbeidsmigranten en kwetsbare personen maken gebruik van het aanbod.

In de zoektocht naar een definitieve oplossing is vorig jaar in een tijdelijke regeling vastgelegd dat kamerbewoning door meer dan vier personen niet wordt toegestaan. Een definitieve oplossing denkt het college nu te hebben gevonden in de Leefbaarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen in wijken die qua leefbaarheid hoger scoren dan het landelijk gemiddelde zouden nog nieuwe verhuurpanden worden toegestaan. In Enschede is dat ongeveer de helft van alle wijken.

Bewoners van de Bilitonstraat en de Voortsweg spraken gisteren in de commissievergadering hun zorgen uit. In hun omgeving is al veel kamerverhuur en volgens de Leefbaarometer is plek voor meer.

In de hele gemeenteraad zijn er zorgen over het voorstel, dat volgens de fracties ‘niets oplost’. „De minder leefbare wijken gaan op slot en de rest wordt vogelvrij verklaard”, zei Marc Teutelink van BurgerBelangen. Het college moet op zoek naar een nieuwe oplossing. Als die er voor 1 januari niet is, is kamerverhuur namelijk overal in de stad zonder toestemming mogelijk.

Hatenboer beloofde dat er tijdens de laatste raadsvergadering van 2016, op 19 december, een voorstel op tafel ligt.

TV Enschede FM sprak met een bewoner van de Billitonstraat. Bekijk het hierboven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM .

http://www.tvenschedefm.nl/

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.