Volledig scherm
© SXC

Video | Monument ter nagedachtenis aan eerste Joods begraafplaats in Enschede

ENSCHEDE Op de hoek van de Molenstraat en Nieuwe Schoolweg is zondag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de eerste Joods begraafplaats van Enschede. Het is een eenvoudige paal van ruwe steen, met een Davidster en een historische foto van de toenmalige begraafplaats.


Op de afbeelding is ook de vroegere machinefabriek Sanders te zien.
Geruimd

De begraafplaats werd opgericht in 1768, was sinds 1841 niet meer in gebruik, maar werd pas in 1947 geruimd. Het gedenkmonument is mede een initiatief van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

TV Enschede maakte een reportage over het monument. Dick Buursink vertelt daar meer over. Bekijk het fragment hierboven.
TV Enschede FM sprak met Kor Feringa. Beluister het fragment hier.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

 1. Enschede is een steuntrekkend, arm gezin geworden
  PREMIUM
  Column

  Enschede is een steuntrek­kend, arm gezin geworden

  ‘Enschede is een steuntrekkend arm gezin geworden’. En: ‘De gemeente is een overbelaste en onderbetaalde Haagse franchisenemer’. Die rake typeringen van de situatie in de stad zijn afkomstig van de burgemeester. Enschede worstelt al jaren financieel gezien met tegenwind. Als je Onno van Veldhuizen zou vragen de voortdurende storm een naam te geven, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, komt hij vermoedelijk met Mark.
 2. Oud-eigenaar S.E. Fireworks gebroken man sinds vuurwerkramp: ‘Tegen leugenaars valt niet te vechten’
  PREMIUM

  Oud-eigenaar S.E. Fireworks gebroken man sinds vuurwerk­ramp: ‘Tegen leugenaars valt niet te vechten’

  ENSCHEDE - Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag, aan deze krant. „Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.