Volledig scherm
© TV Enschede FM

Video | Wijkbewoners Diekman Es in Enschede testen WhatsApp-groep met nep-inbreker

ENSCHEDE - Bewoners van de Diekman Es in Enschede hadden vorige week een WhatsApp-oefening in hun wijk. De alertheid van de buurtpreventie-app werd getest door een acteur die zich als inbreker door de wijk bewoog in samenwerking met de politie en enkele buurtbewoners.

De acteur van het opleidingscentrum MySafeHouse liep eerst een rondje door de wijk op zoek naar zwakke plekken; zogezegd was hij zijn hondje kwijt. “Wat ik onder andere ben tegengekomen waren deuren die open stonden, ik had zo een garage naar binnen kunnen lopen, fietsen die niet op slot stonden”, aldus nep-inbreker Raymond van Kammen. “Ook heel veel goede dingen zoals verlichting die spontaan aanging en mensen die mij in de gaten hadden.”

Effectief
Na deze verkennende actie pleegde Raymond een inbraak in een woning in de Diekman Es. De bewoners wisten hiervan, maar hun buren niet. “Ik was van plan om echt te gaan inbreken, alleen daar ben ik betrapt”, vertelt Raymond. De WhatsApp-groep bleek effectief; buren maakten meldingen in de app en belden de politie, die uiteraard ook in het complot zat.

Volgens Vos is het een geslaagde oefening die zeker navolging kan krijgen in andere wijken in Enschede. “Ik raad aan dat de stuurgroep van een app of WhatsApp-groep contact zoeken met de wijkagent om te kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Benieuwd naar de beelden van de nep-inbraak? Kijk donderdagavond om 18:10 uur naar Jij in de Wijk op TV Enschede.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.