Volledig scherm
Een computerspel bracht een aantal jongeren op een idee: ze bestelden bivakmutsen en planden zelf een overval © Getty Images

Videospel inspireert jongeren uit Enschede tot overval

ENSCHEDE - Van onschuldige tieners die samen gezellig een videospel spelen tot verdachten van een overval met bivakmutsen en wapens. Het bleek voor vier Enschedese jongeren een kleine stap. Donderdag zat K. (19) schuldbewust voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Almelo.

K. heeft de 'pech' dat hij als enige van de vier verdachten al 18 is op het moment van de overval op de pizzakoerier, vorig jaar april. Daarom zit hij bij de meervoudige kamer en komen zijn drie vrienden achter gesloten deuren voor de kinderrechter. Voor de strafmaat maakt het niet uit, want officier van justitie Carlo Dronkers zal de rechtbank vragen ook K. volgens het jeugdstrafrecht te straffen.

Schok

Quote

We speelden samen wel vaker een spel, waarbij je een rol kunt innemen

K.

De moeder van de jongen heeft de rechtbank een brief gestuurd over de schok die de overval in het gezin teweeg heeft gebracht en de spanningen die het heeft opgeleverd, maar bovenal het leed dat haar zoon en zijn vrienden het slachtoffer hebben aangedaan. De brief maakt indruk op de rechters.

„We speelden samen wel vaker een spel, waarbij je een rol kunt innemen. In dat spel kun je dus ook een overval plegen en we waren wat aan het ouwehoeren hoe het zou zijn om een overval te plegen. En van het een kwam het ander”, zegt K. 

Speelgoedpistool

Hij bestelde de bivakmutsen, spoot een speelgoedpistool zwart en regelde ook een busje pepperspray. Op de avond zelf wilde hij zich terugtrekken, liep ook terug naar zijn auto en belde zijn vrienden om ze te weerhouden van de overval. Maar niemand pakte de telefoon op. 

De overval ging door. De buit was een telefoon en wat contant geld. K. heeft oprecht spijt en wil contact met het slachtoffer, maar die houdt de boot vooralsnog af. Dronkers eiste 180 uur taakstraf waarvan de helft voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar.

Uitspraak op 22 maart.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.