Volledig scherm
© Persbureau van Eijndhoven

Vier DNA-sporen, maar Enschedeër ontkent op plaats delict te zijn geweest

ENSCHEDE - Hendrik B. uit Enschede moet, als het aan het OM ligt, drie maanden de cel in voor inbraak in meerdere bedrijfsvoertuigen in Hengelo. Ook moet hij een voorwaardelijk deel van een eerdere straf uitzitten.

Hoe zijn DNA op de plaats delict is gekomen, weet Hendrik B. uit Enschede niet, maar hij houdt vol niet te hebben ingebroken in meerdere auto’s op een industrieterrein in Hengelo. Daar werden in de periode van 4 tot en met 7 mei zes bedrijfsauto’s opengebroken en uit een van de voertuigen werd een TomTom- navigatiesysteem gestolen. Bij het onderzoek vonden forensische experts bloed van verdachte B. in vier van de zes auto’s. „Maar ik ben daar helemaal niet geweest”, hield B. vol. 

Ketting

Zijn advocaat Jeroen Michels bracht naar voren dat zijn cliënt zich bij het eerste verhoor niet exact kon herinneren wat hij in dat bewuste weekend had gedaan, maar dat hij later tegen hem had verklaard dat hij zijn handen had opengehaald aan de ketting van zijn fiets toen hij naar zijn ex-vriendin ging. Die heeft hersenletsel en verblijft in een zorginstelling, waar B. haar geregeld opzoekt. Om het bloeden te stelpen, had hij een handschoen aangetrokken en die was later ineens weg, zo verklaarde B. ook gisteren in de rechtbank.

Ongeloofwaardig

Voor zowel het OM als de rechtbank klonk die verklaring zeer ongeloofwaardig. Voorzitter Liesbeth Venekatte hield B. voor dat hij een goede bekende is  van politie en justitie en dat hij een justitiële documentatie van maar liefst 21 kantjes heeft. „Begrijpt u dat het aantreffen van uw bloed in die auto’s schreeuwt om een goede verklaring”, vroeg ze aan B. 

Proeftijd

Het OM gelooft dan ook helemaal niets van de verklaring van B. en rekent het hem bovendien aan dat hij, net nu hij weer ‘buiten’ was meteen de fout weer in ging.  „Een ding mag u in uw proeftijd zeker niet doen en dat is een strafbaar feit begaan”, zei officier van justitie Leusink van Dijk. „En u komt met een volkomen ongeloofwaardig verhaal hier op zitting. Dat zegt iets over het recidive-gevaar en dus mag u wat ons betreft voor langere periode weer achter de deur.” 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.