Volledig scherm
Een van de verdachten van de schietpartij werd vorig jaar aangehouden in de Sumatrastraat in Enschede. © Lars Smook

Vierde verdachte schietpartij Westerval Enschede ook op vrije voeten

ENSCHEDE/ALMELO - De laatste verdachte die nog vastzat voor de schietpartij op de Westerval in Enschede vorig jaar zomer mag het proces afwachten in vrijheid. Dat besloot de rechtbank donderdagochtend in Almelo. 

In de avond van 8 juli vorig jaar werd meerdere keren geschoten vanuit een witte Peugeot op de bestuurder van een Opel Corsa. De auto werd meerdere keren geraakt, maar de man uit Rotterdam bleef ongedeerd. De politie verrichtte zes aanhoudingen, waarvan de zaken tegen twee verdachten geseponeerd zijn. Vier mannen, onder wie twee uit Enschede, wachten nog op de inhoudelijk behandeling.

Twee getuigen

De zaak zou donderdag eigenlijk inhoudelijk behandeld worden, maar omdat er nog twee getuigen gehoord moeten worden, was dit niet mogelijk. Tijdens de pro forma-zitting voor de meervoudige kamer was daarom alleen raadsman Van Faassen aanwezig. Hij vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn Enschedese cliënt Chahid O. (23), de enige verdachten die nog vast zat.

„Mijn cliënt zit inmiddels al een jaar in voorlopige hechtenis. Het is wachten tot sint-juttemis, want hoelang moet dit nog duren? Het wordt tijd dat we een eind maken aan deze schrijnende situatie”, begon de raadsman zijn pleidooi donderdagochtend. „Er is totaal geen zicht op een inhoudelijke behandeling.”

Mobiele telefoon

O. werd eerder dit jaar door Abdirahman A. (26), de andere Enschedese verdachte, aangewezen als schutter. Het bewijs hiervoor zou staan op een mobiele telefoon, maar het kraken van deze telefoon is volgens de officier van justitie nog niet gelukt. „Toen hem gevraagd werd naar de code, wist hij deze niet meer. Dit onderzoek loopt dus nog”, aldus de officier van justitie. 

De voorlopige hechtenis van A. werd later door het Openbaar Ministerie geschorst. Donderdag vroeg Van Faassen hetzelfde voor O., die vast zit in de gevangenis in Grave.

Daarbij haalde hij een brief van de verdachte zelf aan: ‘Ik leef al een jaar in onzekerheid, maar waarom? Zowel het slachtoffer als de getuige wijzen mij niet aan als schutter. Daarnaast mis ik heel veel bijzondere momenten. Ik heb drie geboortes van neefjes en nichtjes gemist, net als de verloving van mijn zus. Er komen twee bruiloften én een Offerfeest aan. Mocht u mijn hechtenis schorsen, ben ik verzekerd van een baan in een autogarage’, klonk de brief van de Enschedeër, die via zijn advocaat beloofde zich aan alle voorwaarden te houden.

Quote

Ik leef al een jaar in onzeker­heid, maar waarom? Zowel het slachtof­fer als de getuige wijzen mij niet aan als schutter

Verdachte O.

Meerdere jaren cel

De officier van justitie pleitte tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis: „Mocht hij op vrije voeten komen, dan kan dit opnieuw escaleren en moeten we vrezen voor een herhaling. We hebben alle redenen om de voorlopige hechtenis van Chahid O. te continueren.” Over de persoonlijke omstandigheden zei hij: „In detentie gaat het leven gewoon door. Iedereen in detentie mist familiezaken. Dat is niet specifiek voor deze verdachte.” 

„Als je op iemand schiet op klaarlichte dag en op een drukke openbare weg, en als je geweld gebruikt en je met dit soort feiten inlaat, mag er best iets meer gewicht in de schaal gelegd worden”, ging de officier van justitie verder. „Als dit wel een inhoudelijke behandeling was geweest, zou de kans groot zijn dat er meerdere jaren cel geëist zouden worden tegen Chahid O.”

‘Niet zijn schuld’

Rechtbankvoorzitter Bos noemde het 'niet de schuld van de verdachte’ dat de zaak nog altijd niet inhoudelijk kan worden behandeld. Mede om die reden, en vanwege de persoonlijke omstandigheden van O., besloot ze de voorlopige hechtenis van de Enschedeër per direct te schorsen. Tot opluchting van raadsman Van Faassen. „Voor de verdediging is het een opluchting dat de rechtbank inziet dat het persoonlijk belang van mijn cliënt, mede gezien de voortgang van het onderzoek, opweeg tegen het belang om het vast te houden. Het wordt nog een hele discussie op zitting", sloot de advocaat af. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.