Er zijn tot donderdagmiddag 194 coronagerelateerde ziekenhuisopnames in Twente.
Volledig scherm
Er zijn tot donderdagmiddag 194 coronagerelateerde ziekenhuisopnames in Twente. © Carlo ter Ellen DTCT

Vijf nieuwe ziekenhuisopnames in Twente door corona, totaal naar 194

ENSCHEDE - Er zijn tot nu toe 194 Twentenaren in het ziekenhuis opgenomen na een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM donderdagmiddag bekendmaakte. De afgelopen 24 uur steeg het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames met vijf.

In absolute aantallen komen de meeste patiënten uit Enschede, blijkt uit berekening van deze krant op basis van de gegevens van het RIVM. 43 inwoners van die gemeente zijn na een positieve coronatest in het ziekenhuis beland. Daarna volgt Rijssen-Holten, met 19 besmette ziekenhuispatiënten.

Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis belandde liep de afgelopen dagen licht op. Zo werd woensdagmiddag nog bekendgemaakt dat het aantal ziekenhuisopnames op 189 lag, terwijl het totaal dinsdag op 179 stond.

Ontslagen patiënten

Niet bekend is hoeveel van de patiënten uit deze cijfers op de intensive care liggen, in welke ziekenhuizen ze verblijven en hoeveel patiënten er inmiddels weer hersteld of overleden zijn.

Wel werd gisteren bekend dat meer dan 50 coronapatiënten sinds het begin van de uitbraak zijn ontslagen uit ziekenhuis ZGT. Sommigen zijn genezen verklaard, sommigen zieken thuis verder uit. Het aantal patiënten is ‘redelijk stabiel’, meldt het ziekenhuis zelf.

Ook in het MST in Enschede is de situatie stabiel. Volgens de jongste cijfers liggen er bijna 60 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis, waarvan ongeveer de helft op de intensive care.

Relatieve aantallen

De cijfers die het RIVM publiceert zijn relatief, en doorberekend naar het aantal patiënten per 100.000 inwoners. Omdat er in Dinkelland veel minder mensen wonen dan in Enschede, komen daar relatief gezien de meeste ziekenhuispatiënten vandaan.

In Wierden wonen al dagenlang de minste mensen die tot nu toe na een positieve coronatest in het ziekenhuis belandde: ‘slechts’ vier. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel ziekenhuispatiënten er uit alle Twentse gemeenten komen.

Over de RIVM-cijfers:

De cijfers van het RIVM elke dag publiceert gaan over het aantal overleden personen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen die gisteren geregistreerd zijn. Opnames en doden worden vertraagd geregistreerd door ziekenhuizen en GGD, waardoor toename per dag vaak kleiner is dan uit RIVM-berichten blijkt. Iemand kan vandaag overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen maar pas over een paar dagen doorgegeven worden aan het RIVM. Daarnaast ligt het werkelijk aantal besmettingen hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.