Vliegveld Münster-Osnabrück ziet in 'crisisjaar’ aantal passagiers licht dalen
ENSCHEDE/MÜNSTER - Het faillissement van Germania, het bankroet van Thomas Cook én een grote brand in de parkeergarage: 2019 was een jaar met tegenslagen voor Flughaven Münster-Osnabrück (FMO), de Duitse luchthaven op een uur rijden van Enschede. Toch bleef het aantal passagiers nagenoeg gelijk.
Delen per e-mail
De luchthaven, populair bij veel inwoners in deze regio voor vakantievluchten, verwelkomt dit jaar 990.000 passagiers. Dat is een daling van ruim 3 procent ten opzichte van vorig jaar, toen 1.026.625 reizigers van de luchthaven gebruikmaakten.
Tegenslagen
2019 begon slecht voor FMO, vanwege het bankroet van Germania. De Duitse luchtvaartmaatschappij verzorgde 30 procent van de vluchten op Münster-Osnabrück en was daarmee een van de grootste gebruikers van het vliegveld. In september kwam daar het faillissement van touroperator Thomas Cook bij, dat veel pakketreizen verzorgde vanaf de Duitse luchthaven. En alsof twee faillissementen nog niet genoeg waren, woedde er vorige maand een grote brand in de belangrijkste parkeergarage van FMO, waarbij tientallen auto's verwoest werden.
Toch hebben al die tegenslagen niet voor gekelderde passagiersaantallen op Münster-Osnabrück gezorgd. Het ‘verlies’ van Germania werd al snel opgevangen, door het aantrekken van Corendon die een Boeing 737-800 stationeerde op het Duitse vliegveld. Bovendien werd met andere luchtvaartmaatschappijen de samenwerking geïntensiveerd, waardoor het bankroet van Germania al snel is opgevangen.
(Lees verder onder de foto)
Nieuwe bestemmingen
Ook is Münster-Osnabrück nieuwe lijnvluchten gaan verzorgen, op Kopenhagen en Berlijn. Vliegen naar grote Europese steden, zoals FMO-marketingdirecteur Detlef Döbberthin begin dit jaar beloofde in deze krant, is er (nog) niet van gekomen.
Döbberthin wil desalniettemin nog steeds ‘een heel goed alternatief zijn voor Schiphol’. „Voor Nederlanders in het grensgebied wordt onze luchthaven steeds aantrekkelijker”, is zijn overtuiging.
Vliegtaks wordt verdubbeld
De verhoging van de vliegtaks in Duitsland gaat ons hard raken
Toch is het toekomstperspectief voor Münster-Osnabrück niet louter onbezorgd: de vliegtaks in Duitsland wordt in april volgend jaar verdubbeld, van 6,5 naar ruim 13 euro.
Luchtvaartkenners verwachten dat dat de Duitse luchthavens in de grensstreek hard gaat raken. „We hebben al acht jaar last van de eerste vliegtaks in Duitsland. Nu komt daar deze verhoging overheen”, vertelt Ludger van Bebber, directeur van luchthaven Weeze, in De Gelderlander.
Bij Vliegveld Weeze, over de grens bij Nijmegen, hangt de vlag er niet bepaald rooskleurig bij: het Duitse vliegveld zit in grote financiële problemen. Het aantal passagiers is drastisch teruggelopen. Sluiting van de luchthaven is nog niet aan de orde, maar dan moet de overheid wel met 1,9 miljoen over de brug komen.
‘Grote gevolgen’
Dit jaar loopt het aantal reizigers dat gebruikmaakt van Weeze terug tot 1,3 miljoen, een kwart minder dan in 2018. Luchthavendirecteur Van Bebber verwacht dat de nieuwe vliegtaks zijn luchthaven ‘hard gaat raken’. „In Nederland is zo’n belasting er nog niet. Dus als vliegveld dat zo dicht bij de grens ligt, verwachten we dat dit verdere gevolgen gaat hebben voor ons passagiersaantal.”
In Nederland staat een vliegtaks voor 2021 op de planning. Elke passagier met een Europese bestemming moet vanaf dan zo’n 7 euro ticketbelasting afrekenen.
Positief
Bij Münster-Osnabrück zijn ze vooralsnog optimistisch over de toekomst. De Duitse luchthaven adverteert volop in deze regio: zo zijn op de achterkant van Twents-bussen grote advertenties te zien met aanbiedingen voor deze winter.
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat Luchthaven Münster-Osnabrück potentie heeft om een grote en belangrijke luchthaven te worden voor inwoners van de Nederlandse en Duitse grensstreek. Maar er is nog werk aan de winkel. Vooral de bereikbaarheid per openbaar vervoer, het relatief hoge aantal vertraagde vluchten en het vluchtaanbod zijn verbeterpunten.
Benieuwd welke luchthaven voor jou de beste optie is? Bekijk ons luchtvaartonderzoek: Vliegen vanuit Twente: deze luchthaven is de beste optie
Verder in het nieuws
-
Dick Smeijers treedt na 33 jaar terug bij De Wonne in Enschede
ENSCHEDE Dick Smeijers legt op 1 januari het voorzitterschap neer van de oecumenische woongemeenschap De Wonne. Kerngroeplid Carla Berbée volgt hem op. -
Belgische 'vogelfluisteraar’ wint Twentse Frisédag in Glanerbrug
GLANERBRUG Voor de vijfde keer werd zaterdag de Twentse Frisédag gehouden in het clubgebouw van de Goudvink in Glanerbrug. Om te laten zien hoe mooi de frisé kanarie met zijn aparte bevedering is. -
Boomkikker op landgoed in Enschede komt dankzij vrijwilligers in een gespreid bedje terecht
ENSCHEDE Natuurwerkgroep EnHOe stak zaterdag op landgoed Het Spik in weer en wind de handen uit de mouwen. Poelen werden opgeruimd, houtwallen aangelegd. En dat allemaal zodat de bedreigde kamsalamander en boomkikker in een 'gespreid bedje’ terecht komen. -
PREMIUM
Noodkreet: Hulpbehoevende vader (89) kan geen huisarts vinden in Enschede
ENSCHEDE - Welke huisarts in Enschede heeft plek voor mijn hulpbehoevende en steeds eenzamer wordende vader van 89, zodat hij in een verzorgingshuis kan wonen? De noodkreet van Rolf Oldejans uit Enschede op sociale media heeft geleid tot een lawine aan reacties. -
Oud-Enschedeër Jasper maakt Utrechtse straat vuurwerkvrij
De Sigmund Rombergstraat in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt vuurwerkvrij. Dankzij de inspanningen van een voormalig Enschedeër, die nog altijd het trauma van de vuurwerkramp met zich meedraagt.
-
PREMIUM
ONS DNA Wie heeft het mooiste konijn? Dat is de sport bij de Oneto in Twente
In een winkelwagentje, waarom ook niet. Is voor iedereen fijn. Zo’n konijn weegt wel iets. Op de arm kan het onverwachte bewegingen maken. Het zou kunnen willen vluchten of rennen of paren of eten of eens willen kijken wat er verder nog te zien is in deze grote hal vol kleindieren. -
PREMIUM
Enschede stelt vast dat het mensen in bijstand die fout maken te streng straft
ENSCHEDE - Elk jaar krijgen rond de duizend Enschedeërs een strafkorting op hun bijstandsuitkering. Ze hebben zich, met opzet of per ongeluk, niet aan de afspraken gehouden. Elk foutje wordt keihard afgestraft. De gemeente stelt nu zelf vast: Enschede heeft een te streng sanctiebeleid. -
Herman Finkers vestigt nieuwe records: elke 6 minuten een boek verkocht
HENGELO Herman Finkers vestigt op 65-jarige leeftijd nieuwe records. Na zijn veelgeprezen optreden in De Wereld Draait Door donderdagavond werd er een dag later een ongekend aantal boeken verkocht van zijn De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.
In samenwerking met indebuurt Enschede