Volledig scherm
De Cronjéstraat. Het tweede huis van rechts, was het huis van het vluchtelingengezin. © Frank Timmers

Vluchtelingenwerk over mishandeling Syriërs in Enschede: ‘Nooit eerder zoiets meegemaakt’

ENSCHEDE - Na burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede heeft ook Vluchtelingenwerk Nederland zijn afkeuring kenbaar gemaakt over de mishandeling van een vluchtelingengezin in de wijk Dolphia. Woordvoerder Annemiek Bots spreekt van een ‘heel heftig’ incident, dat in Nederland nooit eerder is voorgevallen.

Op details van de mishandeling aan de Cronjestraat, vorige week dinsdag, wil Vluchtelingenwerk niet ingaan. Duidelijk is dat een groep van 15 tot 20 personen met stokken zich aan de deur van het Syrische gezin meldde. Een ruzie tussen kinderen zou daarvoor de aanleiding zijn. Een deel van hen kwam binnen en mishandelde de man en vrouw, onder toeziend oog van hun kinderen. Zowel de slachtoffers als hun kinderen liepen daarbij emotionele schade op, de vader en moeder moesten aan verwondingen behandeld worden. De politie doet onderzoek naar het incident.

Hulp

Quote

We werken er met zijn allen aan om vluchtelin­gen te helpen. Als dan zoiets gebeurt, is dat heel heftig.

Annemiek Bots, Vluchtelingenwerk

Nog diezelfde avond vond het gezin elders onderdak. Vluchtelingenwerk heeft sindsdien dagelijks contact met ze, vertelt woordvoerder Annemiek Bots. De instantie houdt het Syrische gezin - op hun verzoek - uit de wind. Behoefte om in de media hun verhaal te doen, hebben ze niet; ze willen anoniem en onbekend blijven.

De Syriërs woonden pas zo’n vier a vijf maanden aan de Cronjestraat in Enschede. „Wij helpen ze bij het opbouwen van een nieuw bestaan”, legt Bots de taak van Vluchtelingenwerk uit. „Er komt van alles op ze af. We gaan mee naar afspraken, helpen vertalen. Want ze spreken de taal nog niet.”

Momenteel staan er ruim honderd vluchtelingen in Enschede onder begeleiding van Vluchtelingenwerk. Dat zijn mensen die in de eerste twaalf maanden hier actief ondersteund worden. Of er meer gezinnen in Dolphia wonen en of daar, naar aanleiding van dit incident, veiligheidsmaatregelen voor getroffen worden is bij de woordvoerder niet bekend. Los daarvan wordt informatie daarover niet gedeeld.

‘Extra schrijnend’

De mishandeling heeft erin gehakt bij het gezin, zegt Bots. „Dit zijn mensen die hun land moesten ontvluchten, voor een oorlog. Omdat het niet anders kon hebben ze huis en haard verlaten. Als zij dan slachtoffer worden van zo’n incident, dat is ontzettend heftig en extra schrijnend. Dat zou niet moeten kunnen gebeuren. Ze komen hier voor bescherming, die krijgen ze, en dan gebeurt dit.”

Voor zover bij Bots bekend is zo’n incident met vluchtelingen in Nederland niet eerder voorgekomen. „Door de jaren heen, verspreid door het land, is er wel eens een situatie geweest waarbij vluchtelingen niet goed in de wijk ‘landden’, dat een gezin werd weggepest. Maar dat er sprake van geweld is, zoals hier… Dat is volgens mij niet eerder zo voorgevallen.”

Vluchtelingenwerk trad naar buiten

De gemeente Enschede en de politie brachten vorige week in eerste instantie niets naar buiten over de mishandeling en het onderzoek daarnaar. Het nieuws kwam uiteindelijk naar buiten via medewerkers van Vluchtelingenwerk; zij vonden het belangrijk dit met de wereld te delen. Bots snapt dat. „Je merkt dat het hier met de collega’s wat doet”, zegt Bots. „Ze zijn geschrokken. Ontdaan. We werken er met zijn allen aan om vluchtelingen te helpen. Als dan zoiets gebeurt, is dat heel heftig.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.