Volledig scherm
© Gino Press

Volksparkmoord Enschede: advocaat wil toetsen of bekentenis klopt

ARNHEM/ENSCHEDE - Hoe betrouwbaar is de bekentenis die moord-verdachte Nedim A. (76) tegen medegedetineerden aflegde? Dat wil zijn advocaat Paul Speijdel weten. Die vraagt het Gerechtshof in Arnhem om twee deskundigen naar de bekentenis te laten kijken.

Tegen medegedetineerden vertelde Nedim A. in afgeluisterde gesprekken dat hij zijn eerdere berover Ismail Kalaitzi (41) in het Enschedese Volkspark had doodgeschoten, in de vroege ochtend van 23 juli 2015.

De bejaarde Turk uit Enschede werd in Almelo veroordeeld tot tien jaar cel. Hij ging in hoger beroep. Speijdel wil nu dus dat de bekentenis nader onder de loep wordt genomen.

Eergevoel
Volgens de raadsman kan die bekentenis zijn ingegeven door eergevoel in de Turkse cultuur, waarbij van mannen wordt verwacht dat ze zelf hun problemen oplossen. Nedim A. is twee keer beroofd en mishandeld in het park. Hij deed aangifte, maar daar deed de politie niets mee.

Pistool
De verdediging wijst er op dat het bewijs voor de Volksparkmoord is gestoeld op twee punten: de bekentenis en de vondst van het gebruikte pistool in A.'s woning. Speijdel zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de bekentenis. De man kan dementerend zijn. Anderen zouden het wapen in zijn huis verstopt kunnen hebben, aldus de raadsman.

De advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep, verzet zich tegen het inschakelen van de deskundigen. De rechters oordelen bij de inhoudelijke behandeling, 9 januari.

  1. Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen
    Play
    VIDEO

    Enschedeër Riki Cupers (75) creëert thuis de meest bijzondere landschappen

    ENSCHEDE - Vooraf weet ze nooit wat ze gaat maken, maar dat er uiteindelijk een prachtige creatie komt, staat vast. Natuurmens Riki Cupers startte bloemstukken in de vorm van landschappen te creëren met haar vader, nadat hij niet meer met haar de bossen en bergen in kon trekken. Het zorgt ervoor dat Riki straks een van de meest opvallende standhouders is op de kerstmarkt in 't Hoogeland. "Mijn oma zei altijd: 'Ie bint nooit te oald om wat te leern."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.