Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Voor deze 2 Saxion-opleidingen hebben zich nu al 1269 studenten aangemeld

ENSCHEDE - De belangstelling voor opleidingen in de zorg trekt spectaculair aan bij Saxion Hogescholen, dat onder meer is gevestigd in Enschede. Voor twee opleidingen hebben zich nu samen al ruim 400 aankomend studenten meer aangemeld dan afgelopen jaar. Het gaat om fysiotherapie en verpleegkunde.

De kandidaten die zich voor 1 mei hebben ingeschreven, zijn na de zomer allemaal welkom als ze de juiste diploma’s hebben. Bij verpleegkunde hebben zich al 696 personen aangemeld, bij fysiotherapie 573. Met name de studieroute gezondheid & technologie is zeer populair binnen verpleegkunde.

Geen van beide opleidingen kent dankzij de grote vraag naar geschoold personeel een maximaal aantal studenten (numerus fixus) meer. Bij fysiotherapie gold volgens bestuursvoorzitter Wim Boomkamp ‘sinds mensenheugenis’ een instroombeperking. De school is van plan extra personeel aan te trekken en onderwijsruimten in te richten om de toestroom aan te kunnen.

Ook bij andere hogescholen groeit de belangstelling voor zorgopleidingen sterker dan de gemiddelde toename van ongeveer vier procent aanmeldingen. "We willen bij de intakegesprekken heel graag horen wat de jongeren nu zo sterk motiveert voor deze sector te kiezen", zegt Saxion-woordvoerder Rob Admiraal.

Landelijk appel op betere zorg

Admiraal vermoedt, dat het appel dat maatschappelijk en politiek wordt gedaan op betere zorg, jongeren sterkt aanspreekt. "Want dat de belangstelling juist nu in een periode van economische hoogconjunctuur toeneemt, is een trendbreuk. Voorheen zagen we dat sectoren als zorg en overheid juist meer aantrekkingskracht hadden als het economisch wat minder ging", zegt Admiraal, "wij denken dat ook de technologisering van de zorg en de vraag naar meer hoogopgeleide zorgverleners een rol speelt bij de populariteit."   

Bestuurskunde

Saxion ziet ook de belangstelling voor bestuurskunde aantrekken, nu die opleiding in een nieuw jasje is gestoken en studenten breder opleidt dan tot klassiek gemeente- of regioambtenaar. 

  1. Stationszanger Hans haalt optreden in Enschede mogelijk in
    Video

    Stations­zan­ger Hans haalt optreden in Enschede mogelijk in

    Stationszanger Hans Jansen trok dinsdag door het land om op alle stationspiano's te spelen. Het gemaakte schema voor zijn recordpoging verliep uitstekend, tot na het optreden in Arnhem een trein met pech roet in het eten gooide. De Zwollenaar besloot last-minute het optreden in Enschede af te blazen en pakte de trein naar Zwolle om de drie resterende optredens nog te kunnen verzorgen. De Stentor sprak daags na de recordpoging met de Zwollenaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.