Dilana Adema (6) is een Nederlands meisje dat donderdag voor het eerst in Duitsland naar school gaat. v.l.n.r Danielle, Dewi, Dilana, David en Demira.
Volledig scherm
Dilana Adema (6) is een Nederlands meisje dat donderdag voor het eerst in Duitsland naar school gaat. v.l.n.r Danielle, Dewi, Dilana, David en Demira. © Lars Smook

Voor het eerst met 'Schultüte' naar school in Gronau

GRONAU - Dilana Adema (6) uit Gronau gaat donderdag voor het eerst naar school. Die eerste schooldag wordt aan de andere kant van de grens groots gevierd. De 'Schultüte' mag beslist niet ontbreken.

Die Schultüte van Dilana is roze, met vlinders, bloemen en hartjes en haar naam in glitterende plakletters. Alle kinderen die net als Dilana vandaag voor het eerst naar school gaan, dragen zo'n versierde puntzak met zich mee.

Schultüte

Een eerste schooldag zonder Schultüte is in Duitsland ondenkbaar. Al in de late achttiende eeuw kregen kersverse schoolkinderen een zakje met lekkers cadeau, bedoeld om de overgang naar school te verzoeten. In deze tijd vullen ouders de puntzak vooral met speelgoed, snoep en nuttige dingen voor school.

Voor Dilana's moeder Daniëlle is het de eerste kennismaking met dit Duitse ritueel. "Ik ben me op internet gaan verdiepen wat het inhoudt en wat je erin kunt doen", zegt ze. "Gemiddeld schijnen ouders zo'n 57 euro te besteden aan de inhoud van de Schultüte. Sommigen geven tot 100 euro uit, een enkeling stopt er zelfs een mobiele telefoon in."

'Als je emigreert, moet je het goed doen'

Daniëlle (33) en haar man David (42) verhuisden ruim zes jaar geleden vanuit Enschede naar Gronau, drie maanden later werd Dilana geboren. Ondertussen heeft ze twee zusjes: Dewi van vier en de drie maanden oude Démira. De Adema's kennen de verhalen van landgenoten die in Duitsland wonen, maar hun kinderen in Nederland naar school brengen. Zij kozen bewust voor het Duitse onderwijs. "Voor de kinderen maakt het niet uit", zegt Daniëlle. "Als je emigreert moet je het goed doen. Er wordt zoveel gemopperd dat mensen uit andere landen beter moeten inburgeren. Wij vinden dat wij dat ook moeten doen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.