Volledig scherm

Voor wie geen tijd heeft: verkiezingsprogramma’s in 100 woorden

TWENTE - Geen zin om voor de verkiezingen alle partijprogramma’s van voor tot achter door te nemen? Ben je na de eerste alinea de draad al kwijt? Misschien helpt dit: de dataredactie van De Twentsche Courant Tubantia gooide alle verkiezingsprogramma’s in een digitale blender en telde de meest voorkomende woorden.

De campagne voor de provinciale verkiezingen barst straks in alle hevigheid los. Traditioneel een periode waarin tal van beloften worden gedaan door de diverse partijen. Wil je echt weten wat partijen willen, dan zijn er verkiezingsprogramma's. Maar dat is dan weer niet echt het meest favoriete leesvoer van de meeste mensen. Wellicht helpen de onderstaande woordenwolken om een beeld te vormen van de 12 Overijsselse partijen.

Werkwoorden, lidwoorden en andere veelgebruikte woorden in de Nederlandse taal zijn gefilterd uit de verkiezingsprogramma's. Ook de woorden ‘provincie’ en ‘Overijssel’ zijn niet meegenomen, omdat deze in alle verkiezingsprogramma’s veelvuldig voorkomen. Zo blijven de honderd meest voorkomende woorden uit de partijprogramma’s over. Het is een combinatie van thema’s en krachttermen. Wil je wel weten wat een partij te vertellen heeft, maar heb je geen tijd om bergen tekst door te spitten dan kunnen deze woordenwolken je helpen.50PLUS
​Aandacht voor ouderen en werkgelegenheid. Daarmee lijkt 50PLUS de provinciale verkiezingen in te gaan. Niet vreemd natuurlijk voor een ouderenpartij.CDA

Het CDA gaat voor de samenleving. Daarnaast ligt de focus bij de partij op de economie en nieuwe initiatieven.
Volledig scherm
Volledig scherm

ChristenUnie
Samen leven en samen werken. Dat lijkt het credo van de ChristenUnie. In het programma is ook duidelijk ruimte weggelegd voor kunst en cultuur.D66

Het meest voorkomende woord in het partijprogramma van D66 is de partijnaam zelf. Bij andere partijen is dat ook het geval, maar met meer dan tweehonderd vermeldingen van de eigen naam is D66 daarin het meest bedreven. Natuur, infrastructuur en vervoer zijn veelvoorkomende thema’s.


GroenLinks

Openbaar vervoer. Als er één thema is dat naar voren komt uit het programma van GroenLinks is het dat wel.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Lokaal Overijssel
Deze nieuwkomer in de provinciale politiek doet zijn naam eer aan. In koeienletters maken ze duidelijk dat ze het dichtbij zoeken. Welke thema’s belangrijk zijn, lijkt daarbij minder een rol te spelen. Het is vooral belangrijk dat zaken lokaal worden opgelost, uitgevoerd en aangepakt.

Volledig scherm

Partij voor de Dieren
Natuur, dieren en duurzaam. De Partij voor de Dieren in Overijssel verschilt net als veel andere landelijke partijen niet veel van de landelijke koers.

Volledig scherm

PvdA
Mensen, kunst, cultuur en economie. De Partij van de Arbeid heeft in haar partijprogramma ook een prominente rol weggelegd voor vrijwilligers.

Volledig scherm

PVV
De PVV spreekt graag in kerntaken. Veiligheid, economie en cultuur zijn belangrijke thema’s. Opmerkelijk is ook de prominente rol die het woord ‘minder’ speelt. Een woord dat in combinatie met de partij eerder voor opschudding zorgde.

Volledig scherm

SGP
Bedrijven, ruimte en vervoer. Dat zijn de drie thema’s van de Staatkundig Gereformeerde Partij als we de 100 meest voorkomende woorden analyseren. Opmerkelijk is wel dat net als bij het CDA en de ChristenUnie ‘God’ de top 100 niet heeft gehaald.

Volledig scherm

SP
De SP wil vooral dingen ‘mogelijk’ maken. De partij richt zich met name op werkgelegenheid. Opvallend is dat de stad Enschede tot de meest voorkomende woorden behoort.

Volledig scherm

VVD
Net als de SP heeft ook de VVD veel aandacht voor het woord ‘mogelijk’. Verder spelen economie, werk, bedrijven en ondernemers een belangrijke rol in het partijprogramma.

Toch maar kijken?
Wellicht heb je nu al een aardig beeld van wat de provinciale partijen belangrijk vinden. Wil je echter precies weten hoe partijen denken over een bepaald onderwerp, dan is het toch misschien goed om even het programma te bekijken.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.