Een van de vier bars van 't Vaneker die in de uitverkoop gaan.
Volledig scherm
Een van de vier bars van 't Vaneker die in de uitverkoop gaan. © Onlineveiligmeester.nl

Voormalig Vliegbasis Twenthe houdt uitverkoop: van complete bars tot beukenhagen

ENSCHEDE - Het voormalige defensiegebouw 't Vaneker wordt gesloopt en doet haar inventaris in de verkoop. Zelfs de beukenhagen die het defensiecomplex omringen krijgen een kans op een tweede leven. ,,De bars zijn te groot voor de mancave in de tuin.”

Altijd al een bar gewild waar militairen tot in de late uurtjes jenever dronken, een spoelkeuken waar het rantsoen werd gemaakt of een beukenhaag die de legerjeeps in de schaduw moest zetten? Volgende week begint de veiling van de inventaris van het voormalige defensiecomplex van het militaire vliegveld Twenthe. 

‘Pijn aan de ogen’

Het complex wat ‘pijn aan de ogen doet’ gaat binnen een paar maanden tegen de vlakte en moet een groen park worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers het voormalige vliegveld Twenthe uit tot 2.000 hectare. Deze historische gebouwen werden gebouwd als gecamoufleerde bunkers om bescherming te bieden tegen de bombardementen. 

De Nederlandse luchtmacht, die het terrein na de oorlog in gebruik nam, liet de Duitse bebouwing staan en voegde toe wat men nodig had. De nieuwe gebouwen hoefden niet gecamoufleerd te worden, konden het daglicht niet verdragen, en gaan nu tegen de vlakte. Oorlog hebben deze gebouwen niet van dichtbij gezien, pas in 2001 zagen zij het levenslicht. 

Interesse voor beukenhagen en bars

Voor de beukenhagen is al volop interesse onder bewoners van ‘t Vaneker. De kavels van ‘t Vaneker moeten een natuurlijke afscheiding hebben, een grote schutting is niet toegestaan. Hiervoor zijn de beukenhagen van 1 tot 1,5 meter geschikt. De bomen worden uit de grond gehaald maar kopers moeten zelf voor vervoer zorgen, uiterlijk voor 15 maart. 

De vier complete bars zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld een tennis- of voetbalvereniging, zegt de woordvoerder van 't Vaneker. ,,Zij zijn niet voor de mancave in de tuin. Daarvoor zijn ze te groot.” Ook voor de bars geldt: zij moeten zelf worden verwijderd. ,,Een dagje klussen en een aanhanger huren.”

De veiling begint op 20 februari.  Op donderdag 27 februari tussen 10:00 uur en 12:00 uur is er een kijkdag aan de Zuidkampweg 18 in Enschede. De online veiling sluit op maandag 2 maart om 20:00 uur. Bieden kan hier.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.