Volledig scherm
© Frans Nikkels

Vrees voor gevolgen strafzaak tegen Enschede om rubber op kunstgrasvelden

AudioENSCHEDE - De raadsfractie van het CDA in Enschede maakt zich grote zorgen over de gevolgen van een strafzaak tegen het sportbedrijf van de gemeente vanwege rubbergranulaat op kunstgrasvelden. “Deze strafzaak kan zeer grote (financiële) consequenties hebben voor de gemeente Enschede”, stelt de fractie. Maandagavond stelt ze de kwestie aan de orde in de commissievergadering Stedelijk.

Raadslid Mart van Lagen reageert op het nieuws vorige week vrijdag in Twentsche Courant Tubantia dat het Openbaar Ministerie het sportbedrijf Sportaal vervolgt voor milieuvervuiling door de rubber korrels op de kunstgrasvelden van voetbalvereniging Vogido. Er is aangifte gedaan door een milieu-organisatie die vindt dat velden met rubbergranulaat opgeruimd moeten worden. In Enschede zou zijn gebleken dat ondermeer zink vrijkomt met de regen die door de mat gaat.

1Twente sprak raadslid Mart van Lagen op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

Risico's

Het CDA maakt vanavond gebruik van de rondvraag om zijn zorgen te uiten. De partij heeft bij herhaling op de risico’s gewezen. Van Lagen: “De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in kunstgrasvelden in Enschede. Vele honderden jonge en oudere inwoners maken dagelijks gebruik van deze kunstgrasvelden. In 2016 zijn er vanuit het CDA Enschede twee keer schriftelijke vragen gesteld aan het college inzake de gezondheids- en milieurisico’s die de SBR-velden (die met rubber korrels zijn ingestrooid, red.) met zich meebrengen. Dit was onder andere naar aanleiding van de Zembla-uitzending van 5 oktober 2016".

“Volgens de beantwoording van de schriftelijke vragen van 14 februari 2019 kosten de saneringsomstandigheden tussen de €250.000,- en €300.000,-. Tevens werd daarbij een kanttekening gemaakt dat de saneringskosten per week steeds duurder zouden kunnen worden. De ondergrond van de kunstgrasvelden moet worden uitgegraven omdat er een te hoog gehalte zink, kobalt, nikkel, minerale oliën en andere schadelijke stoffen zit. Dit komt door de uitlogging van de rubberkorrels. Te hoge concentratie van deze stoffen zijn schadelijk voor mens en dier”.

Volledig scherm
© Frans Nikkels

Stoppen

Het CDA wil weten sinds wanneer het college van B en W van de strafzaak weet. De gemeente Enschede is 100% aandeelhouder van Sportaal. In het coalitieakkoord staat dat deze coalitie ervoor kiest om alsnog nieuwe kunstgrasvelden aan te leggen en dan met name op het Diekman. Het CDA roept op te stoppen met het aanleggen van SBR-kunstgrasvelden. Het vraagt of het college nu de stap zet om alle SBR-kunstgrasvelden te saneren?

D66

Ook D66 stelt bezorgd vragen aan het college. De fractie wil weten of de gemeente onderzoek gedaan heeft naar milieuvervuiling door rubbergranulaatkorrels in Enschede? Ze vraagt zich ook af of het allemaal niet overdreven is: “Vermoedelijk leidt normaal gebruik van rubberen banden in het verkeer tot feitelijk meer milieuvervuiling in onze gemeente dan het gebruik van rubber bij kunstgras sportvelden. Waarom vindt over rubbergranulaat dan toch steeds discussie plaats, terwijl de rubberen banden van bijvoorbeeld auto’s, fietsen en vliegtuigen algemeen geaccepteerd zijn?”

Volledig scherm
© Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.