Volledig scherm
© Thinkstock

Vrijwel alle basisscholen in de regio doen mee aan landelijke staking

ENSCHEDE - Basisscholen in Twente doen vandaag massaal mee met de landelijke onderwijsstaking voor meer salaris en minder werkdruk. Een ruime meerderheid van de scholen gaat een uur later open dan normaal.

Dat leraren het werk neerliggen, is uitzonderlijk en al meer dan tien jaar niet voorgekomen. „Leerkrachten maken liefst geen gebruik van hun stakingsrecht, omdat kinderen en ouders de dupe worden”, zegt directeur Rob van der Vegt van de Stichting Katholiek en Interconfessioneel Basisonderwijs(SKOE), waarvan veertien van de zeventien scholen meedoen met de prikactie vandaag. Dat juffen en meesters hun terughoudendheid laten varen, komt omdat ze vinden dat de maat vol is. Bestuurder Dick Loman van het Hengelose schoolbestuur Primato (waarvan dertien van de veertien scholen staken: „Met name de werkdruk is immens. De verplichte administratieve taken en de verantwoordingsplicht is zo groot, dat basistaken in het gedrang komen. Lesgeven, omgaan met de kinderen. Daarom kozen zij voor dit vak.”

Geld

Behalve werkdruk, gaat het ook wel degelijk om meer geld. In vergelijking met voortgezet onderwijs, is het aanvangsalaris in het primair onderwijs 7 procent lager. Dat kan oplopen tot 21 procent.

Namens verschillende scholen in de regio reizen vandaag één of meer leerkrachten en/of ouders naar Den Haag. Er is een manifestatie op het Malieveld. Verder willen ze met de actiegroep POfront een petitie overhandigen aan premier Rutte.

Petitie

Ouders van Twentse leerlingen zijn via hun scholen uitgenodigd de petitie online te ondertekenen. De Oldenzaalse Nutssschool biedt ouders de mogelijkheid dat vanmorgen op school te doen. Christelijke basisschool De Roerganger in Enter roept ouders die problemen hebben met de opvang van hun kind op om zich te melden. Dan wordt er alsnog iets geregeld.

Dat leraren vaak en veel vakantie hebben, is volgens Primatobestuurder Dick Loman onzin. „Op papier wel. Maar een werkdag houdt nooit op als leerlingen naar huis gaan. ’s Avonds en in de vakantie wordt heel vaak doorgewerkt. Als ik halverwege de zomer in een school kom, ben ik daar nooit alleen. Er zit altijd wel een juf of meester in een lokaal te werken.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.