Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Waarom de verkoop van Grolsch voordelig kan zijn

ENSCHEDE - Als SABMiller Grolsch van de hand zou doen, zou dat zomaar voordelig kunnen uitpakken voor de Twentse brouwerij. Zegt aandelenanalist Karel Zoete van de Rabobank.

Afgelopen weekend meldde The Sunday Times dat Grolsch 'in de etalage' staat. Een paar weken eerder werd bekend dat het moederbedrijf van Grolsch, SABMiller, overgenomen gaat worden door 's werelds grootste bierbrouwer InBev. Hierdoor ontstaat een gigantisch wereldwijd bierconcern.

Problemen
In een aantal landen geeft dat problemen, omdat het nieuwe megabedrijf volgens mededingingsautoriteiten een te groot marktaandeel krijgt. Vandaar dat InBev/SABMiller een aantal bedrijfsonderdelen moet verkopen. Volgens bronnen van The Sunday Times zijn Grolsch en het Italiaanse Peroni kandidaten voor verkoop.

Groot-Brittannië
De markt in Groot-Brittannië wordt door de krant genoemd als belangrijkste reden om te moeten verkopen. Vreemd, want de beide brouwreuzen voldoen daar aan de Europese mededingingsregels. Zoete: "InBev en SABMiller hebben daar samen niet meer dan 30 procent in handen (de grens die de Europese mededingingsautoriteit stelt, red). Maar de Britse wetgever heeft wel vaker fusies geblokkeerd."

'Verkoop Grolsch niet onwaarschijnlijk'
Hoewel het dus nog helemaal niet zeker is dat Grolsch verkocht gaat worden, is dat volgens Zoete niet onwaarschijnlijk. Hij ziet in Molson-Coors de meest logische koper. Deze van oorsprong Amerikaanse brouwerij heeft samen met de huidige Grolsch-eigenaar SABMiller een joint-venture, Miller-Coors. Via deze constructie is Grolsch nu al verbonden met Molson-Coors: het Twentse merk wordt op de website van Molson-Coors trots genoemd als partner en Grolsch-bier wordt in Groot-Brittannië gebrouwen in een brouwerij van Molson-Coors. SABMiller heeft onlangs al aangekondigd haar aandeel in Miller-Coors te verkopen.

Heineken ook genoemd
Ook Heineken wordt genoemd als overnamekandidaat, maar daar zal de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt een stokje voor steken. Heineken heeft naar schatting 35 procent van de Nederlandse markt in handen, Grolsch 13 procent, dus gezamenlijk zouden ze bijna de helft controleren. Het is ook nog denkbaar dat een grootinvesteerder de brouwerij in Boekelo overneemt.

'Verkoop kan voordelig uitpakken'
Welke partij zich ook meldt, het zal altijd een kleinere zijn dan het waanzinnig grote fusiebedrijf InBev-SABMiller. En dat is misschien wel een zegen voor Grolsch. Zoete: "En een kleine partij kan Grolsch meer liefde en aandacht geven dan ze in zo'n groot concern zouden krijgen. In InBev/SabMiller is Grolsch onbetekenend, maar in een kleiner bedrijf kunnen ze een rol spelen. Dus verkoop kan voor Grolsch best eens voordelig uitpakken."

'Pure speculatie'
Grolsch heeft in de brouwerij in Boekelo een brief verspreid om het personeel te vertellen dat alle berichtgeving over verkoop pure speculatie is. Met name Britse media berichten wekelijks over alle mogelijke gevolgen van het samengaan van SABMiller en InBev. Die overname is echter nog niet officieel beklonken.

  1. ING en gemeente Enschede praten weer over bankgebouw aan Boulevard

    ING en gemeente Enschede praten weer over bankgebouw aan Boulevard

    ENSCHEDE - De gemeente Enschede en de ING-bank zijn weer met elkaar in gesprek over de aankoop van het bankgebouw aan de Boulevard 1945. Tot nu toe verliepen die gesprekken via een advocaat, maar blijkbaar is de kou uit de lucht. „We hebben goede gesprekken met de ING”, aldus wethouder Jeroen Diepemaat. Hij verwacht dat het laatste puzzelstukje dat past in het immense bouwplan Kop van de Boulevard op niet al te lange termijn gelegd gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.