Volledig scherm
Het in beslag genomen vuurwerk. © Politie Enschede

Waarom niemand mag weten waar 2000 kilo illegaal vuurwerk is gevonden in Enschede

ENSCHEDE - In de zaak rond de verdachte Enschedeër die 2000 kilo illegaal vuurwerk in een garagebox bewaarde blijft het functioneel parket erbij om niet bekend te maken waar de vondst is gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het parket laten weten.  

„Dat wij de wijk niet benoemen past in onze richtlijn om de privacy van verdachten niet te schaden”, zegt de woordvoerder.

De 29-jarige man werd twee weken geleden in zijn auto betrapt met illegaal vuurwerk en na onderzoek bleek hij in een garagebox in een woonwijk nog eens 2000 kilo zwaar vuurwerk te hebben opgeslagen. „Het feit dat de partij al was opgehaald en het gevaar dus was geweken, was voor ons ook een reden om daar verder niets over naar buiten te brengen. 

Volksgericht

In een soortgelijke zaak in Brabant is een verdachte wel duidelijk in beeld gekomen bij omwonenden en daar hebben we ternauwernood een volksgericht kunnen voorkomen. Bovendien werkt het naar buiten brengen van die informatie niet zelden tot een verzoek van de advocaat van de verdachte om bij de beoordeling rekening te houden met de media-aandacht (trial by media). En dat willen we ook voorkomen.”

Vuurwerkramp

Het Functioneel Parket beseft dat juist deze materie in Enschede extra gevoelig ligt. „Dat begrijpen we zeker, maar wij hebben hier vooral met de juridische kant van de zaak te maken en dat zijn voor ons in dit geval belangrijkere afwegingen voor het al dan niet delen van de informatie in welke wijk de vondst is gedaan. Als de man later voor de rechter zal verschijnen, zal meer duidelijk worden over de vindplaats en zijn identiteit. De rechtszaal is daar ook de plek voor”, aldus de woordvoerder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.