Waarschuwing voor falende inspecteur in zaak Jansen Steur

ZWOLLE - Het medisch tuchtcollege in Zwolle heeft ex-inspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) Wim Nugteren een waarschuwing gegeven in de affaire rond de neuroloog Jansen Steur.

Volgens het college heeft deze inspecteur te weinig gedaan om de patiënten te beschermen tegen de disfunctionerende arts. Twee andere inspecteurs gaan vrijuit.

Nadat Jansen Steur vanwege zijn medicijnverslaving eind 2003 uit het MST in Enschede werd weggestuurd, maakte de bestrafte inspecteur afspraken over eventueel werkhervatting. Jansen Steur ging daarna in Duitsland aan de slag, maar hield zich niet aan die afspraken. Nugteren liet dat op zijn beloop. Dat wordt hem kwalijk genomen.

Drie jaar cel
Jansen Steur verklaarde globaal tussen 1998 en 2004 talrijke patiënten onterecht ongeneeslijk ziek. Hij deed dat mogelijk onder invloed van zijn medicijnverslaving. Hij is voor die foute diagnoses en behandelingen veroordeeld tot drie jaar cel, wat hij aanvecht.

Onvoldoende aanwijzingen
Volgens de aangeklaagde inspecteurs hadden zij onvoldoende aanwijzingen dat het disfunctioneren van de arts zo ernstig was. Zij meenden ook dat het ziekenhuis, het MST in Enschede, hen niet goed heeft geïnformeerd.

De veroordeling van een inspecteur wegens slecht toezicht houden is bijzonder. Voor zover bekend is dat in Nederland niet eerder voorgekomen.

Vijf patiënten
Vijf patiënten van de arts hadden de inspecteurs bij het tuchtcollege aangeklaagd. Volgens hen hebben zij onnodig meer schade geleden door het gebrekkige optreden van IGZ. Hun belangenbehartiger, letselschadespecialist Yme Drost, spreekt van een ‘unieke uitspraak’.

"Ernst affaire Jansen Steur nooit echt ingezien"
Nugteren heeft – zo bleek uit zijn verklaringen tegen onderzoekscommissie Hoekstra - de ernst van de affaire Jansen Steur nooit echt ingezien. Nadat de beerput al volledig open was, zei hij toen tegen de onderzoekscommissie dat het hem ‘nog steeds niet duidelijk was welke schade Jansen Steur nu precies heeft veroorzaakt’. “Elke arts mist weel eens een diagnose.” Hij ging een paar jaar geleden bij de IGZ met pensioen. Hij is daarna aan de slag gegaan als lid van de Raad van toezicht in een ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.