Wadi's Oldenzaalsestraat Enschede kleuren blauwgroen door graszaad

VIDEOENSCHEDE - De waterbassins aan de Oldenzaalsestraat kleuren sinds vrijdag blauwgroen. Die kleur is tijdelijk. Met hydroseeding is er graszaad in de wadi’s gespoten. Over anderhalf tot twee weken ontkiemt het zaad en moet er bermgras en rogge gaan groeien. De opvallende blauwgroene kleur verdwijnt daarmee ook.

“Het is een mengsel van houtvezel met verschillende soorten graszaad”, zo vertelt een uitvoerder van Onderhoud Enschede. “Het mengsel zorgt ervoor dat de bodem van de wadi’s in stand blijft.” De wadi’s zijn waterreservoirs die een overschot aan regen kunnen opvangen. Ze zorgen verder voor een frissere en groener aanblik van de straat.

Waterberging

De werkzaamheden aan de Oldenzaalsestraat sinds al maanden bezig. Ondergronds is een immense waterberging aangelegd en het warmtenet is doorgetrokken. Met de aanleg van de waterberging boven en onder de straat, komt er een einde aan wateroverlast in een groot deel van de binnenstad van Enschede. Onder het straatoppervlak ligt een 700 meter lange rioolbuis met genoeg opvangcapaciteit voor 3,5 miljoen liter regenwater. Als het zo hard regent dat naast het reguliere rioolstelsel ook de waterberging vol is, dan kan in de wadi’s aan de binnenstadzijde van de Oldenzaalsestraat nog eens 3,5 miljoen liter water worden opgevangen.

Het hele waterbergingssysteem is berekend op regenbuien die volgens de huidige maatstaven eens per honderd jaar voorkomen. Al is de verwachting dat dergelijke buien de stad in de toekomst vaker zullen treffen. Plaatjes zoals die uit 2014, waarop studenten met rubberbootjes op een ondergelopen De Heurne ronddobberen, moeten straks dus tot het verleden behoren.

Volledig scherm
De wadi's in de Oldenzaalsestraat in Enschede kleuren tijdelijk blauwgroen door hydroseeding. © still uit video 1Twente
Volledig scherm
Met een grote straal wordt een mengsel van houtvezel en graszaad in de wadi's gespoten. © still uit video 1Twente

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.