Wat doet Enschede met volgsysteem mobieltjes?

VideoENSCHEDE - Hoe zit dat nu met wifitracking in de stad? De Socialistische Partij wil er het fijne van weten. En stelt vragen.

Bezorgd? "Nee, dat niet direct", zegt de fractieleider van de Socialistische partij (SP) Maxim van Luttikhuizen. "Maar ik ben wel benieuwd hoe dat wifitracking in Enschede nu precies in elkaar zit." Van Luttikhuizen heeft daarom opnieuw vragen gesteld aan het college over de sensoren in de binnenstad van Enschede. De aanleiding is de publicatie in deze krant dat blijkt dat er al vijf jaar lang wifisignalen in het centrum worden opgevangen door drie winkelketens.

Mogelijkheden

De stad registreert de signalen sinds begin september. De info wordt gebruikt als een passantentelling. Hoe druk is het, waar en op welk moment? Hoe verplaatsen bezoekers zich door de binnenstad en hoe vaak keren zij terug? Dat gebeurt door een unieke code in het wifisignaal op te vangen, het zogeheten MAC-adres. Van Luttikhuizen vroeg zich af hoe het met de privacy van binnenstadbezoekers is gesteld. Volgens de gemeente worden de gegevens versleuteld en niet gedeeld. "Als je de antwoorden van de gemeente ziet, dan denk je: dat zit wel goed. Maar nu blijkt dat bedrijven al jaren wifi-tracking gebruiken in Enschede. Dat we niet weten om welke bedrijven het gaat, dat is één ding. Maar wie ziet erop toe dat het goed zit? Het zijn dan wel MAC-adressen, informatie over type en merk telefoon, maar een telefoonprovider kan er een naam aan geven. Wie zegt dat de gegevens niet worden doorverkocht?"

Aftapwet

Ook vraagt Van Luttikhuizen naar de gevolgen van wifitracking in relatie tot de nieuwe Sleepwet. Die stelt de overheid in staat alle digitale opsporingsmethodes te gebruiken, ook bij personen die geen verdachte zijn. "Ik wil weten of opsporingsdiensten straks ook de gegevens van wifitracking in Enschede kunnen opvragen."

Luister hieronder naar het interview met Maxime van Luttikhuizen over wifitracking in Enschede:

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Het wifisignaal op je telefoon vertelt waar je bent en hoe vaak je terugkomt.
Volledig scherm
Het wifisignaal op je telefoon vertelt waar je bent en hoe vaak je terugkomt. © Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.