Volledig scherm
PREMIUM
De Technische Universiteit Eindhoven is ongeveer even groot als de Universiteit Twente. © TUe/Norbert van Onna

Wat Twente kan leren van het succesverhaal in Eindhoven

ReportageEINDHOVEN/ENSCHEDE - Twente kan nog veel leren van Eindhoven, zei premier Mark Rutte begin januari in een met ondernemers gevuld theater in Almelo. Niet iedereen vond dat leuk om te horen. De regionale trots is nu eenmaal snel gekrenkt. Maar waarin zit het verschil tussen twee hightech regio’s?

Eerder die dag in januari sprak de premier met veertig Twentse topondernemers en legde ook in dat gesprek de link met het succesvolle Brainport Eindhoven, dat in economische zin zoveel succesvoller is dan Twente. Rutte had zijn voormalige adviseur en woordvoerder Paul van Nunen, sinds vorig jaar directeur van Brainport Eindhoven, zelfs meegenomen naar Twente.

Extra geld

Quote

We hebben het politiek afgedwon­gen met onze prestaties

Stijn Steenbakkers, wethouder Eindhoven
Volledig scherm
Stijn Steenbakkers, wethouder Eindhoven © Kees Martens

Vanuit Twente wordt er met een schuine, om niet te zeggen jaloerse, blik gekeken naar Eindhoven. Na de Rotterdamse haven en Schiphol, heeft Brainport Eindhoven (de 21 gemeenten tellende conglomeratie) sinds twee jaar zelfs de status van Mainport. Waarmee het kabinet officieel erkent dat Eindhoven een zeer belangrijk knooppunt is in de economie.

Dat betekent ook extra geld uit Den Haag: 130 miljoen euro voor vier jaar. De eerste 40 miljoen is al binnen en wordt onder meer uitgegeven aan campagnes voor werving van buitenlandse kenniswerkers, internationale studenten, de Dutch Designweek in Eindhoven en Eindhoven Engine, een samenwerking tussen universiteit en industrie voor de ontwikkeling van praktische toepassingen voor wetenschappelijke uitvindingen.

„Die Mainportstatus hebben we zelf verdiend”, zegt Stijn Steen­bakkers (32), Eindhovens wethouder van economische zaken. „We hebben het politiek afgedwongen met onze prestaties. Op de fractie van de Partij voor de Dieren na, was de hele Tweede Kamer akkoord.”

  1. Volkswijk in Enschede eert
mr. en mrs. Pathmos postuum
met Willem en Betsie Van Voorstplein

    Volkswijk in Enschede eert mr. en mrs. Pathmos postuum met Willem en Betsie Van Voorst­plein

    ENSCHEDE - Tijdens de jaarlijkse Meimarkt in Pathmos hebben buurtbewoners zaterdagmiddag een speciaal postuum eerbetoon gebracht aan het Willem en Betsie van Voorst, het echtpaar dat in het verleden ontelbare vrijwilligersfuncties vervulde in en voor de volkswijk in Enschede. Ruim twee maanden na het overlijden van Betsie (71) en ruim vier jaar na de dood van Willem werd op het plein voor hun oude woning het groene bord Willem en Betsie van Voorstplein onthuld door hun dochter.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.