Volledig scherm
© NAM

Waterleiding NAM van Schoonebeek naar Twente wordt hersteld

ENSCHEDE - Na uitgebreid onderzoek heeft de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM) de pijp-in-pijp-methode gekozen voor de reparatie van de productiewatertransportleiding van Schoonebeek naar Twente.

Bij de pijp-in-pijp-methode wordt er een nieuwe transportleiding van kunststof in de bestaande pijpleiding ingebracht. Met de keuze voor deze reparatie kiest NAM voor een robuuste oplossing, die zorgt voor een gehele renovatie van de bestaande leiding.

Niet voor de lange termijn
Het voordeel van deze aanpak is dat het risico op een nieuwe lekkage sterk wordt verminderd. Nadeel is dat de capaciteit van de leiding afneemt, waardoor minder water geïnjecteerd zal worden in Twente. Het is daarom ook geen definitieve oplossing voor de lange termijn.

Inspelen op lopende onderzoek
Door deze reparatie is het mogelijk de oliewinning in Schoonebeek na de zomer van 2016 weer op te starten. Vanaf medio 2016 zal begonnen worden met de reparatie van de lange leiding van 45 kilometer. Daarnaast kan NAM flexibel inspelen op de resultaten van het lopende onderzoek of waterinjectie van het productiewater in de gasvelden in Twente nog steeds het meest milieuvriendelijk is.

Oliewinning in Schoonebeek ligt stil
NAM wint sinds enkele jaren weer olie in Schoonebeek en verwacht dat de komende 25 jaar te blijven doen. Het mee geproduceerde water wordt sinds het opstarten in voormalige gasvelden in Twente geïnjecteerd. Afgelopen zomer is gebleken dat de huidige watertransportleiding niet meer geschikt was voor het transport van het zoute water. Zonder de mogelijkheid om het productiewater af te voeren is er ook geen oliewinning in Schoonebeek mogelijk. Daarom ligt de oliewinning in Schoonebeek sinds de zomer stil.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.