Volledig scherm
Neurochirurg Kuan Kho komt op adem in een rolstoel na de finish nadat hij met een pruik vol elektroden de marathon heeft volbracht. © Lars Smook

Wereldprimeur Enschede Marathon: rennen met 'pruik' vol elektroden

AUDIOENSCHEDE - Neurochirurg  Kuan Kho liep de Enschede Marathon met 23 losse elektroden  op zijn hoofd vanwege een bijzonder epilepsieonderzoek.

Helemaal kapot zakte neurochirurg Kuan Kho in een rolstoel, direct achter de finish. Net als enkele medewerkers van het Oldenzaalse bedrijf TMSI liep de arts van het MST met een ‘pruik’ vol elektroden de marathon. 

Hersenfilmpjes

Tijdens het rennen werden met de 23 elektroden het ritme en de golven van zijn hersenen gemeten. Het maakt deel uit van een belangrijk epilepsieonderzoek.

De EEG’s (hersenfilmpjes) die onderweg zijn gemaakt, worden de komende tijd geanalyseerd. „We hopen zo informatie te krijgen over invloed van stress op de kans op een epileptische aanval. Deze vorm van onderzoek is een wereldprimeur”, zegt collega Michel van Putten van Kho (42). Hij vangt de neurochirurg, die zegt ‘helemaal stuk’ te zijn, bij de eindstreep op.

Niet voor niets

Niet gek, vinden de medewerkers Dennis Dekker (38) en Thijs Tönis (39) van het Oldenzaalse bedrijf TMSI, dat apparatuur voor de EEG levert. Ook zij liepen met de speciale ‘pruik’. „Je hebt hierdoor wel meer last van de warmte. Je kunt niet even lekker een spons op je hoofd leegdrukken. We hopen nu dat het niet voor niets was en dat we interessante informatie uit deze test kunnen halen.”

1Twente sprak met neurochirurg Kuan Kho, beluister het interview hieronder.

  1. Een plek geven aan vier geliquideerde personen
    PREMIUM
    column

    Een plek geven aan vier geliqui­deer­de personen

    Na de liquidatie van vier personen in zijn stad las ik op de voorpagina van deze onvolprezen krant dat ook burgervader Onno van Veldhuizen even de tijd nodig heeft om dit een plekje te geven. Dat kan ik me goed voorstellen, dat hij dat een plekje moet geven. Maar ja. Waar laat je vier slachtoffers van een criminele afrekening? Ergens onder in een la van het gemeentehuis? Kunnen ze verwerkt worden in een controversieel kunstwerk tijdens het volgende GOGBOT-festival? Moet er misschien gedacht worden aan een monument in het Volkspark? Voor de Groene Gevallenen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.