Volledig scherm
De A35 gaat de komende weekeinden op de schop. Borden kondigen dit werk alvast aan. © Carlo ter Ellen DTCT

Werkzaamheden A35 van start: snelweg 6 weekenden en een midweek op slot

ALMELO/HENGELO/ENSCHEDE - De werkzaamheden aan de A35 gaan vrijdag van start. Drie weekeinden in maart gaat de weg in gedeeltes dicht. Daar komen nog eens drie weekeinden in april bij. Plus een midweek. Op speciaal verzoek van Enschede: in het paasweekeinde dient de snelweg als rode loper voor Duitse bezoekers en daar passen geen werkzaamheden bij. 

Natuurlijk, er zijn omleidingsroutes. Die kosten best wat kilometers extra, maar wie er zich aan houdt is uiteindelijk minder extra tijd kwijt dan degene die zelf op zoek gaat naar de kortste weg, verzekert Rijkswaterstaat. Daarom zijn tijdens de komende werkzaamheden aan de A35 ook geen lokale omleidingen uitgezet. Maar Marloes Borgman van Rijkswaterstaat en Christian Holterman van uitvoerder BAM blijven realistisch. „Aan sluipverkeer valt niet te ontkomen.” 

Vooral de N737 (Vliegveldweg/Weerseloseweg) tussen Hengelo en Enschede zal de komende weekeinden naar verwachting extra druk worden. „Hoe goed je ook communiceert, mensen zoeken toch altijd hun eigen weg”, zegt Holterman. „Ze willen zeker weten of ze er misschien toch niet langs kunnen en komen vervolgens aan het zoeken.” Borgman: „We adviseren ook altijd de navigatie uit te zetten, want ook daarmee loop je geheid vast.”

Twente bevindt zich aan de vooravond van zes weekeinden verkeersoverlast. Komende vrijdag wordt begonnen met groot onderhoud aan de A35. Die krijgt geluiddempend asfalt. Ook de belijning wordt vernieuwd. Er wordt afgetrapt met de aanpak van het deel tussen Almelo-Zuid en Hengelo-Zuid. Dat betekent dat de weg drie weekeinden plus steeds een nacht (van maandag op dinsdag) in drie delen afgesloten wordt voor het verkeer richting Enschede. Alleen doorgaand verkeer over de A1 richting Duitsland kan er langs. De werkzaamheden beginnen om 20.00 uur op vrijdag. De weg wordt op maandag om 05.30 uur weer vrijgegeven, om weer dicht te gaan van maandag 20.00 uur tot dinsdag 05.30 uur. 

Van vrijdag 8 tot maandag 11 maart gaat het om het deel tussen Almelo-Zuid en knooppunt Azelo, van 15 tot 18 maart om knooppunt Buren tot aan Hengelo-Zuid en van 22 tot 25 maart opnieuw van Almelo-Zuid tot Azelo.

Op de helft

Maar dan zijn de werkzaamheden nog maar op de helft. Vanaf vrijdag 29 maart gaat de A35 opnieuw drie weekenden plus een nacht dicht, maar dan richting Almelo. Het gaat dan om 29 maart tot 1 april (tussen Enschede-West en knooppunt Buren), van 12 tot 15 april (tussen Delden en knooppunt Azelo) en van 24 tot 27 mei (tussen Delden en Almelo-Zuid). Ook daar wordt steeds de nacht van maandag op dinsdag bij aangeplakt. Dat laatste weekeinde in mei komt in plaats van 5 tot 8 april. „Dan is er een grote klus in Noord-Nederland, die we volgens het contract dan moeten uitvoeren. Er is dat weekend helaas geen materieel en personeel beschikbaar voor de A35”, legt Holterman uit.

In plaats van het paasweekend wordt er gewerkt in de aansluitende midweek (dinsdag 23 tot vrijdag 26 april), tussen de brouwerij van Grolsch en Enschede-Zuid. „Dat is in overleg met Enschede zo gepland”, legt Holterman uit. „Die wilde liever niet dat de stad tijdens de paasdagen moeilijk bereikbaar is voor met name Duitse bezoekers.” 

Quote

Enschede wilde niet dat de stad tijdens de paasdagen moeilijk bereikbaar is

Christian Holterman, BAM

Volgens Holterman was het concentreren van de werkzaamheden in de weekeinden feitelijk de enige mogelijkheid. „Door de week was het sowieso geen optie. En als we alleen ’s nachts hadden willen werken, hadden we een jaar nodig gehad. Nu is de overlast kort maar hevig.” Borgman: „Bovendien had het asfalteren dan in veel kortere stukken moeten gebeuren, met naden in het wegdek tot gevolg. Dat wil je ook niet.”

Tekstkarren

De omgevingsmanager van Rijkswaterstaat denkt veel overlast te voorkomen door uitgebreid te communiceren over de werkzaamheden, onder meer via social media. Op tekstkarren worden de verwachte rijtijden aangegeven en via de navigatie-app Flitsmeister worden de laatste berichten over de werkzaamheden gedeeld. Ervaringen elders in het land hebben aangetoond dat automobilisten zich daar graag door laten leiden. „Als je weet wat je te wachten staat, kun je je er op voorbereiden en eventueel andere keuzes maken. Dan heb je er minder last van.”

Hoewel de weersomstandigheden altijd roet in het eten kunnen gooien, gaat Holterman ervan uit de omvangrijke klus, waarbij steeds tussen de vier- en vijfhonderd mensen aan het werk zijn, in de zes weekeinden en een midweek te kunnen klaren. „Of er moet al én nachtvorst én veel neerslag én harde wind zijn.”

Weekend 1: Afsluiting A35 van Almelo-Zuid tot aan knooppunt Azelo

De A35 tussen Almelo-Zuid en knooppunt Azelo is volledig afgesloten voor verkeer richting Enschede van vrijdag 8 maart 20.00 uur tot maandag 11 maart 05.30 uur en van maandag 11 maart 20.00 uur tot dinsdag 12 maart 05.30 uur. Op de A1, de route voor het doorgaande (vracht)verkeer richting Duitsland blijft, vanaf knooppunt Azelo tot knooppunt Buren één rijstrook beschikbaar. Vanaf knooppunt Buren is de A35 afgesloten voor al het verkeer.

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 1 © Rijkswaterstaat

Weekend 2: Afsluiting A35 van knooppunt Buren tot aan Hengelo-Zuid

De A35 tussen knooppunt Buren en Hengelo-Zuid is volledig afgesloten voor verkeer richting Enschede van vrijdag 15 maart 20.00 uur tot maandag 18 maart 05.30 uur en van maandag 18 maart 20.00 uur tot dinsdag 19 maart 05.30 uur. Daarnaast is in deze periode de verbindingsweg A35 richting Enschede afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de verbinding (k-boog) Oldenzaal – Enschede wordt afgesloten. Ter hoogte van de aansluiting Delden worden de op- en afrit afgesloten.

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 2 © Rijkswaterstaat

Weekend 3: Afsluiting A35 van Almelo-Zuid tot aan knooppunt Azelo

De A35 tussen Almelo-Zuid en knooppunt Azelo is volledig afgesloten voor verkeer richting Enschede van vrijdag 22 maart 20.00 uur tot maandag 25 maart 05.30 uur en van maandag 25 maart 20.00 uur tot dinsdag 26 maart 05.30 uur. Vanaf knooppunt Azelo tot knooppunt Buren blijft één rijstrook beschikbaar.

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 3 © Rijkswaterstaat

Weekend 4: Van 29 maart tot 1 april (tussen Enschede-West en knooppunt Buren)

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 4 © Rijkswaterstaat

Weekend 5:  Van 12 tot 15 april (tussen Delden en knooppunt Azelo)

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 5 © Rijkswaterstaat

Midweek: Van dinsdag 23 tot vrijdag 26 april (tussen de brouwerij van Grolsch en Enschede-Zuid)

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in de midweek © Rijkswaterstaat

Weekend 6: Van 24 tot 27 mei (tussen Delden en Almelo-Zuid)

Volledig scherm
De omleidingsroute voor tijdens de werkzaamheden in weekend 6 © Rijkswaterstaat

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.