Volledig scherm
Wethouder Eelco Eerenberg. © Gemeente Enschede

Wethouder Eelco Eerenberg: ‘FC Twente overvraagt, dit gaat niet’

ENSCHEDE – De gemeente Enschede is niet bij machte aan alle wensen van FC Twente tegemoet te komen. “FC Twente overvraagt. We trekken dit als gemeente niet. Er is een grens”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

Eerenberg is namens D66 wethouder van financiën en beoogd wethouder met dezelfde portefeuille in het nieuwe college. Hij benadrukt dat zijn mening géén collegestandpunt is. “Maar het gaat simpelweg de spankracht van de gemeente te boven. We hebben enorme financiële problemen in de zorgsector. Door de hoge kosten die we daar hebben, moeten we 15 miljoen bezuinigen.”

Extra lucht

Eerenberg is het eerste collegelid dat klip en klaar stelt, dat hij heel weinig voelt voor de extra garantstelling van 7 miljoen euro die FC Twente verlangt. “Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad , maar met mij valt te praten over het opschorten van betalingen van FC Twente aan de gemeente voor drie jaar. Dan spreek je in totaal over ruim 6 miljoen euro lucht die wij als gemeente de club nog willen verschaffen, na wat we allemaal al hebben gedaan. Als het mis gaat, zal niemand kunnen zeggen dat de gemeente Enschede de club heeft laten vallen. Bovendien: als je het over een garantstelling van 7 miljoen hebt, hoort daar ook nog eens een risicopremie van 2 miljoen bij, anders is er sprake van staatssteun. Dan heb je ’t al over 9 miljoen. Dit gaat niet.”

Revolver

Eerenberg speelde een belangrijke rol bij de financiële sanering van FC Twente in 2016. Hij kreeg daarvoor zelfs van politieke tegenstanders de complimenten. Maar nu geeft hij ‘de revolver door aan de sponsors van FC Twente’, zegt hij. “Ik weiger me het mes op de keel te laten zetten in de zin van: als jullie ‘nee’ zeggen, doen wij ook niets… Want dat is in feite wat die ondernemers zeggen. We willen als gemeente meedenken en meehelpen, maar laten ons niet in de hoek drukken.”

Poll

FC Twente dreigt gemeente met aanvraag faillissement

  • Niet zo gek, een kat in het nauw maakt rare sprongen (8%)
  • Gemeente Enschede heeft gelijk: de grens is nu echt bereikt (78%)
  • Hoogste tijd om een oliesjeik naar Twente te halen? (14%)
6149 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.