Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Wethouder: 'Geen belastinggeld naar luchthavenfaciliteiten Aeronextlife'

ENSCHEDE - De toekomstige vestiging van het recyclingbedrijf op de Technology Base Twente zal niet betekenen dat lokale en provinciale overheden grote bedragen kwijt zijn aan het verlenen van de noodzakelijke luchthavenfaciliteiten om de vluchten van te demonteren vliegtuigen mogelijk te maken.

Dat zegt zowel wethouder en ADT-bestuurder Patrick Welman als een woordvoerster van de gebiedsontwikkelaar in antwoord op de vraag in hoeverre de gemeente Enschede en de provincie Overijssel de komst van Aeronextlife financieel moeten faciliteren.

Belastinggeld
De laatste vlucht van de op de Technology Base te recyclen vliegtuigen houdt automatisch in dat er met enige regelmaat weer grote toestellen zullen landen op de voormalige luchthaven. Dat maakt bepaalde kostbare voorzieningen noodzakelijk, zoals een volwaardige brandweerfaciliteit. Daarnaast kost het onderhoud van de start- en landingsbaan geld. „Hoeveel gaat dat nu weer aan belastinggeld kosten”, vraagt Maurice Essers zich af. Hij zette zich een paar jaar geleden in voor de Stichting Alternatieven Vliegveld Twente, een van de groeperingen die zich keerde tegen de toen beoogde doorstart van de luchthaven omdat deze niet rendabel zou zijn.

Ongegrond
Essers’ vrees dat de vestiging van Aeronextlife een forse aanslag op de kas van de gemeente Enschede en/of de provincie Overijssel betekent, is volgens Meiltje de Groot van ADT ongegrond. „De kosten van de brandweer komen ten laste van het bedrijf. Dat zit verrekend in het luchthavengeld dat wordt betaald.”

Hoe het ontmantelen van een vliegtuig in zijn werk gaat is hieronder te zien

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.