Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Wethouder in Enschede over lekkages: 'Ik wist het niet'

ENSCHEDE - Wethouder Hans van Agteren in Enschede (Burgerbelangen) wist niet van de olie- en zoutverontreinigingen bij AkzoNobel. „Ja, dat klinkt een beetje raar.”

Van Agteren beseft dat zijn boodschap aan de gemeenteraad - ,,ik wist het niet" - tot opgetrokken wenkbrauwen zal leiden. In ieder geval sinds 2012 voeren zijn ambtenaren gesprekken met AkzoNobel over de aanpak van olie- en zoutverontreinigingen. Dat is dus beduidend eerder dan het moment op donderdagmorgen 23 juni, toen locatiedirecteur Peter de Jong van AkzoNobel Van Agteren een olielekkage meldde.

Geschrokken
„Ik schrok eerst. 'Toch niet bij de ondergrondse opslag?’, vroeg ik. Ik wist tot dat moment niet eens dat bij de zoutwinning ook diesel werd gebruikt”, zegt Van Agteren.

Verscherpt toezicht
De lekkage was voor minister Henk Kamp aanleiding de Tweede Kamer te informeren. En na een enorme lekkage van brak water in juli, kwam AkzoNobel onder verscherpt toezicht te staan van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

2012
Toch waren ambtenaren van de gemeenten Enschede en Hengelo al sinds 2012 met AkzoNobel in gesprek over olie- en chloride (zout) verontreinigingen. Een zogenoemd ‘chlorideplan’ werd akkoord bevonden door de gemeenten Enschede en Hengelo. Maar Van Agteren en zijn Hengelose collegawethouder wisten van niets.

„De gesprekken waren op ambtelijk niveau”, zegt Van Agteren. „Ik ken dat chlorideplan niet, weet niet waar het over gaat en het is ook niet aan mij voorgelegd. Of het aan de wethouder had moeten worden voorgelegd? Dat wordt intern nog besproken. Het is nog geen uitgemaakte zaak.”

Protocollen
Ook de opeenvolgende lekkages in 2014, 2015 en 2016 waren Van Agteren onbekend. „Je moet ook kijken naar de protocollen die er zijn. Op het moment dat er een lekkage is, wordt dat aangepakt. Er wordt gesaneerd en het probleem is opgelost. Dan wordt niet elk incident aan de wethouder gemeld.”

Volgens Van Agteren is het ook een groot nadeel dat SodM het bevoegd gezag is. „Wij zijn volgend. Ook in de communicatie”, aldus de wethouder.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.