Wethouder Van den Berg vindt dat plan moskee Enschede eindstreep moet halen: ‘Ik wil niet weer voor aap staan’
ENSCHEDE - Niels van den Berg wil na het reces met het college en de raadsfracties om tafel om te bekijken hoe Enschede na de tik op de vingers door de Raad van State uit de impasse rond de moskee kan komen. „Ik wil niet weer voor aap staan”, zegt de wethouder.
Teun Staal
Het doel van de gesprekken die direct na de vakantie zouden moeten plaatsvinden is helder voor Van den Berg. ,,Dat is een uitkomst waarbij de moskee nu wel de eindstreep haalt. Daar heeft de islamitische gemeenschap recht op. We zullen nu met een besluit moeten komen dat Raad van State-proof is”, zegt hij over de in december 2020 afgeschoten komst van het gebedshuis op de hoek van de Kuipersdijk en de Wethouder Beversstraat.
Onvoorzien ‘nee’
Een raadsmeerderheid haalde toen een streep door het bestemmingsplan dat weg moet bereiden voor de moskee. Grote twijfel over de locatie en de parkeer- en verkeersoverlast stond toen aan de basis van het onverwachte ‘nee’. Daartoe behoorden ook de coalitiefracties VVD en Burgerbelangen. Die uitslag was verrassend, omdat in de vorige collegeperiode onder VVD-wethouder Jeroen Hatenboer nog vóór de moskee was gestemd.
De Islamitische Stichting Nederland (ISN) stapte meteen naar de Raad van State. Reden: Enschede zou het verwerpen van het plan onvoldoende hebben gemotiveerd. De Raad van State gaat daar nu in mee: de gemeenteraad had het verwerpen van het moskeeplan grondiger moeten onderbouwen. Het versturen van het raadsverslag volstrekt ontoereikend: de Raad van State heeft daar de overwegingen van de gemeenteraad om het plan weg te stemmen niet uit kunnen halen. Het Enschedese besluit over het afgeblazen plan werd woensdag dan ook vernietigd.
Tik op de vingers
De juridische tik op de vingers lijkt niet te kunnen worden gezien van het onverwachte ‘nee’ tegen de moskee van een half jaar geleden. Het komt in Enschede zelden of nooit voor dat een coalitievoorstel sneuvelt, laat staan dat zo’n verworpen besluit succesvol wordt aangevochten bij de Raad van State. Het verklaart misschien een zekere gemakzucht bij de motivering van het raadsbesluit. Tot die motivering is de gemeenteraad ondanks een grote mate van vrijheid wettelijk verplicht, stelt de Raad van State.
Dit betekent niet dat wij een slecht plan hebben ingediend
Niels van den Berg, wethouder
Geen slecht voorstel
Van den Berg; ,,De uitspraak betekent niet dat het college een rammelend raadsvoorstel en slecht bestemmingsplan heeft gemaakt. De gemeenteraad had het verwerpen alleen beter moeten onderbouwen.” Dat dat is nagelaten heeft hem onaangenaam verrast. ,,Ik voel me voor de bus gegooid’’, zegt de wethouder, die waakt voor een scenario waarbij Enschede met het moskeevoorstel weer bakzeil moet halen onderuit gaat bij de Raad van State.
,,Ik wil eerst een standpunt van het college”, zegt Van den Berg over het draaiboek dat hij direct na het zomerreces voor ogen heeft. ,,Sneller gaat het niet, nu is iedereen weg. Ik ga ook met de fractiewoordvoerders in gesprek. Dat moet er voor zorgen dat de moskee nu wel de eindstreep haalt in de gemeenteraad en bij de Raad van State.” Op welke onderdelen een eventueel nieuw raadsvoorstel wordt aangepast kon Van den Berg nog niet zeggen. „Maar ik wil niet meer voor aap staan.”
Spelregels
Arjan Brouwer (DPE) inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de uitspraak van de Raad van State. Volgens Brouwer heeft de raad van Enschede in december 2020 naar eer en geweten en zonder zogeheten ‘last’ gestemd over het gebedshuis. „We hebben alle democratische spelregels in acht genomen. Dit is de wereld op zijn kop.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.