Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Wifi-tracking: binnenstad Enschede trekt 263.000 unieke bezoekers in een week tijd

ENSCHEDE - 263.523 unieke bezoekers. Dat is het resultaat van een week lang passanten tellen met behulp van wifi-tracking in de binnenstad van Enschede. 

Met wifi-tracking worden met negen verschillende sensoren 24 uur per dag en 7 dagen per week netwerksignalen van smartphones opgevangen. Die wifi- en bluetoothsignalen vertellen precies hoeveel telefoons (dus mensen) er in de stad zijn, hoe zij lopen, hoe lang zij blijven en hoe vaak zij terugkeren.

Anderhalf uur

Uit de meetresultaten van week 40 (2 t/m 8 oktober) blijkt dat er in totaal 322.945 'bewegingen' zijn gesignaleerd in de binnenstad. De gemiddelde verblijfsduur van deze bezoekers op het stadserf is bijna anderhalf uur.

Ongeveer 18 procent van de bezoekers is in dezelfde week vaker teruggekomen in de binnenstad.  De rest - 263.000 mensen - zijn dus unieke bezoekers. 'Een indrukwekkend aantal', zegt de gemeente. Van de bijna 323.000 bezoekers in week 40 is 41 procent nog niet eerder in de stad geweest sinds 6 september, toen de gemeente is begonnen met wifi-tracking.

Wifi-sensoren

Bij de metingen is gebruik gemaakt van negen verschillende sensoren: aan de Kalanderstraat, Langestraat, Haverstraatpassage, De Heurne, Van Loenshof, Walstraat, Zuiderhagen, Marktstraat en Korte Hengelosestraat.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

De Marktstraat blijkt het meest bezochte stukje binnenstad te zijn. 20 procent van de opgevangen signalen is hier geweest. De Kalanderstraat staat op nummer twee met 18 procent. De Walstraat is het minst bezocht: slechts 1 procent van de gesignaleerde telefoons is hier geweest.

Privacy

Het gebruik van wifi-tracking heeft tot vragen in de lokale politiek geleid. De SP en het CDA vroegen zich af hoe de gemeente omgaat met de privacy van binnenstadbezoekers.

Volgens de gemeente worden de gegevens (unieke codes die een telefoon uitzendt met het wifi-signaal) versleuteld en alleen gebruikt voor passantentellingen. Het Amsterdamse bedrijf CityTraffic draagt daar zorg voor.

Wifi-tracking wordt overigens al sinds 2012 in opdracht van drie winkelketens uitgevoerd in de binnenstad van Enschede. Welke ketens dat zijn is niet bekend. Dat wil CityTraffic niet vertellen in verband met de privacy van haar klanten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.