Windmolens: Duitsland de lusten, wij de lasten
LezersbrievenLezers maken zich zorgen. Over de gevolgen van vliegen op Twente Airport. Over de komst van enorme windmolens langs de grens met Duitsland. “Protesten en procedures halen niets uit. Hoe kan dat?”, vraagt Ine van Geel.
In Nederland wordt men wakker, getuige de vele artikelen en reacties de laatste tijd over windmolens. In Duitsland nog lang niet.... In alle provincies die grenzen aan Duitsland is er consternatie over de windparken die Duitsland gaat aanleggen tegen de grens met Nederland. Inwoners en gemeenten langs de grens worden niet of nauwelijks geïnformeerd terwijl de impact groot is. Protesten en procedures halen tot op heden weinig uit.
Inwoners van Groningen, Drenthe, Twente, Gelderland en Limburg protesteren allemaal onafhankelijk van elkaar tegen de komst van de mega windturbines van ruim 240 meter hoog, soms nog geen 400 meter van de grens met Nederland. Die inwoners staan er alleen voor want de gemeenten en provincies ondernemen geen actie. Dat is deels begrijpelijk want ook zij hebben met een energietransitie te maken, net als heel Europa. Maar deze overheden zouden wel hun inwoners hierover actief moeten informeren en de samenwerking moeten zoeken met de Duitse collega’s.
Het wordt de Duitse overheden wel heel gemakkelijk gemaakt: Duitsland zoekt wat gebieden uit die dun bevolkt tegen de grens liggen, betalen grote sommen geld aan de grondeigenaren (meestal niet de rijksten in die regio), kijken en luisteren wat apathisch naar de argumenten van de weinige Nederlandse insprekers bij een raadsvergadering (als je al weet wanneer er een vergadering is) en gaan verder met de zaak. Stemmen en klaar, zij kunnen beginnen met de bouw.
Vanuit Nederlandse is het nu zo dat je bijna Duitsland niet in kunt rijden zonder eerst langs grote turbines te rijden, het uitzicht voor veel Nederlandse gezinnen is verpest.
Als inwoner van Noordoost-Twente die vlak bij de grens woont, in een van de mooiere rustige stukken van Nederland, komen deze windturbines bijna in mijn achtertuin. Is dat een argument om ze niet neer te zetten? Nee, er moet duidelijk iets gebeuren. Maar alternatieven worden niet besproken. De focus ligt te zeer op windturbines. Windturbines gaan slechts een kleine 20 jaar mee, daarna moeten ze weer worden afgebroken of vervangen.
Er staat een kerncentrale in Lingen (Duitsland) 45 km van de Nederlandse grens en vlak bij Twente. Een unieke kans om in Europees verband en over de grenzen heen samen te werken aan de energietransitie. Steek daar al die miljoenen subsidie in. Werk samen, zoals het in een Europese Unie hoort, aan een gezamenlijke oplossing om hem te moderniseren en aan te passen. Dan zijn windmolens op Nederlandse én Duitse bodem in een straal van 100 km niet nodig.
Ine van Geel, Manderveen
Twente is te mooi voor een vliegveld
Tegenstanders zijn niet welkom bij creatieve brainstormsessies om Twente Airport nieuw leven in te blazen? Moet dat ‘nieuw leven’ dan puur meer vliegverkeer betekenen soms? En, driekwart van de Twentse bevolking zou graag een luchthaven willen? Ga dan eerst maar eens praten met omwonenden van Schiphol en met mensen die nu onder aanvliegroutes wonen. Leg je oor ook nog even te luisteren bij de actiegroep Hoog over Wezep inzake luchthaven Lelystad.
Over de milieuschade van het vliegen heb ik het dan nog niet eens gehad. Een operationele luchthaven nastreven? Hebben deze initiatiefnemers de afgelopen jaren onder een steen geleefd? Zij lijken haast losgezongen van de maatschappelijke realiteit. Door in dit stadium ‘opponenten’, dat wil zeggen zij die alternatieven voor vliegverkeer aandragen, buiten te sluiten, zal de uiteindelijke weerstand trouwens alleen maar gemobiliseerd worden. En terecht. Twente is veel te mooi voor meer vliegverkeer.
Michiel Werkman, Delden
Formatie nieuw kabinet: niet blijven omkijken
Wat de vorming van een nieuw kabinet betreft, de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en CU heeft bij de verkiezingen voor de Tweede kamer twee zetels meer gekregen dan bij de vorige verkiezingen (78 om 76).
De kiezer steunt daarmee voortzetting van het huidige (demissionaire) kabinet. Weliswaar zijn er onderling verschuivingen opgetreden in zetelaantal, maar die zijn bij de formatie te compenseren met een ministerspost meer of minder.
Zoals bekend zijn er een aantal zaken gebeurd die niet hadden moeten gebeuren. Dat wil ik niet goedpraten, maar ons land moet wel bestuurd worden. Op een gegeven moment zal je vooruit moeten kijken en proberen elkaars vertrouwen te (her)winnen. En niet achterom blijven kijken.
Wat de PvdA en GroenLinks betreft, je kunt niet ná de verkiezingen zeggen dat je alleen samen in een nieuw kabinet wilt gaan zitten. Daar hebben de kiezers van die partijen niet op gerekend, dan hadden deze partijen van tevoren een lijstverbinding moeten aangaan.
En als de heer Segers van de CU zegt niet samen met de heer Rutte in een kabinet te willen zitten, waarop baseert hij dan zijn christelijke identiteit? Daar gaat het er toch juist om dat je elkaar liefhebt en elkaar probeert te vergeven..?
Het zou mijn inziens beter zijn dat Segers een persoonlijk gesprek voert met Rutte om een aantal zaken uit te spreken.
Het CDA heeft een turbulente tijd doorgemaakt, hopelijk krijgt het de zaken weer snel op de rit en krijgt iedereen in deze partij het respect dat hij of zij verdient.
Mevrouw Kaag van D66 zou in moeten zien dat verder praten alleen zin heeft wanneer partijen water bij de wijn doen. Pas als er een nieuw kabinet gevormd is dán is het tijd om kláre wijn te schenken, liefst in nieuwe heldere glazen.
Johan Willem Kippers, Wierden
Wel top met Rusland
Onze minister-president heeft mijns inziens terecht het antidemocratisch beleid van de Hongaarse president scherp veroordeeld.
Maar dat hij ook een top met president Poetin heeft afgewezen moet teruggedraaid. Naar het voorbeeld van Biden bepleiten Merkel en Macron wel zo’n top. De ingezette de-escalatie met Rusland wordt alleen maar verstoord als wij het voorbeeld van Biden niet volgen.
Albert J.H. Gietelink, Almelo
Geen been....
Het tweede katern van Tubantia toonde vorige week dinsdag een foto van de nieuwe Iraanse president Raisi. In het onderschrift bij de foto lezen we dat Raisi ‘geen been ziet in een ontmoeting met Biden’.
Het gezegde ‘geen been zien in’ betekent: geen belemmering ervaren. Het omgekeerde is hier echter het geval. Correct is dan: ‘er geen brood in zien’ of eventueel ‘... geen heil...’.
J. Nihom, Enschede
Lezers hebben ook hun eigen analyse over de pijnlijke uitschakeling van Oranje op het EK. Depay leed te veel balverlies en had gewisseld moeten worden, zegt bijvoorbeeld Gerrit Jonker.
„Data schijnt een steeds belangrijker onderdeel te worden van het voetbal. De data van Malen laten, volgens de trainers, zien dat hij maar 60 à 70 minuten kan worden ingezet. Als je hiervan uitgaat, dan laat je hem toch niet beginnen? Nu komt een frisse aanvaller tegenover frisse verdedigers te staan. Een logische conclusie zou zijn om hem dan alleen de tweede helft te laten spelen, want dan komt hij, als frisse speler, tegenover verdedigers die al vermoeienissen van een speelhelft met zich meedragen. Zodoende kan hij veel meer betekenen met zijn snelheid en explosiviteit.
Dat de bondscoach deze data selectief gebruikt, blijkt wel uit het altijd opstellen van Depay. In de eerste wedstrijd tegen Oekraïne had Depay 25 keer balverlies. Voor iedere andere speler was dit aanleiding geweest om nadrukkelijk te solliciteren naar een plek op de bank bij de volgende wedstrijd.
Vanaf de tweede wedstrijd heb ik eens bijgehouden hoeveel balverlies er in deze wedstrijden bij kwam. In drie wedstrijden was dit 61 keer. En daarbij niet meegeteld de keren dat hij niet zuiver werd aangespeeld, maar alleen de keren dat hij daadwerkelijk in balbezit was. In vier wedstrijden dus totaal 86 keer balverlies. Het kan niet anders worden uitgelegd dan dat Depay een voorkeurspositie heeft, waarbij zijn datagegevens zijn uitgeschakeld.
Gerrit Jonker, Almelo
Oranje-ergernis
Groen en geel heb ik me zondagavond geërgerd aan de commentaren van onze voetballers na de verloren wedstrijd tegen Tsjechië. ‘Wij waren zoveel beter, wij hebben allemaal sterspelers, wij hadden dit makkelijk moeten winnen.’ Als een stel pruilende peuters stonden ze smoezen te verzinnen in de trant van: ‘We beheersten de eerste helft, we gaven geen kansen weg, dan verdienen we om te winnen.’ Waren ze zoveel beter? O ja? Wat heeft het Nederlands elftal de afgelopen pakweg tien, vijftien jaar gepresteerd? Niet het feit dat ze verloren hebben - dat kan in een wedstrijd - maar het feit dat ze zich na een verloren wedstrijd zo denigrerend uitlaten over de tegenstanders maakt ze tot losers. Als je beter bent dan win je. En als je verliest ben je dus niet beter, dat waren in dit geval de Tsjechen. Gefeliciteerd!
Jaap van Arnhem, Ootmarsum
„De plannen voor de, volgens de foto’s, prachtige moskee (of het Turkse Centrum) bij de Kuipersdijk in Enschede liggen nu bij de Raad van State, aldus De Twentse Courant Tubantia. Ongemotiveerd heeft de gemeente deze plannen, die ze aanvankelijk goedkeurden, afgewezen. Waren er weer verontruste bewoners in de omgeving die stampei maakten? Vind de gemeente ook niet dat elke groep bewoners van Enschede recht heeft op een eigen centrum? En moet ze hier geen medewerking aan geven?
Schandalig dat de gemeenteraad hier niet voluit aan meewerkt. Doet de overheid ook aan discriminatie? Een gigantische bouwmarkt iets verderop krijgt kennelijk wel alle steun.
Laatst was ik bij het landgoed Twickel in Delden. Er waren grote spandoeken tegen windmolens in de omgeving. Ik zei dat we er rekening mee moeten houden dat er in dit land overal windmolens en velden met zonnepanelen zullen komen. Ik was het met de mensen om mij heen eens dat het niet zo mooi is, maar we zullen er wel aan moeten wennen. We moeten wel door met ons land en zonder energie lukt dat niet. Met alleen kleinschalige initiatieven halen we de doelstellingen voor 2050 niet. We gunnen onze kinderen ook een goed land om in te wonen.
Zomaar twee voorbeelden van het principe ‘Niet in mijn achtertuin’, waarmee we de samenleving niet verder helpen.
Judith Cohen, Enschede
Te smal fietspad
Kanaal Almelo-Nordhorn is sinds 1960 niet meer gebruikt als scheepvaartroute, alleen aan Duitse zijde nog bevaarbaar voor kleine boten. We kunnen genieten van de bosrijke omgeving. Inmiddels zijn de bereklauwen op verschillende plaatsen al verwijderd, mede doordat ze berucht zijn om het sap dat uit de kleine haartjes komt. Om niet in aanraking te komen met deze indrukwekkende ‘klauw’ hebben we het als fietsers niet gemakkelijk. Het fietspad langs het kanaal is duidelijk te smal. Als je elkaar tegemoetkomt, is het eigenlijk ogen dicht en hopen dat je niet van het talud afglijdt. In november 2020 heeft Dinkelland het fietspad vanaf de Duitse grens over een lengte van 4,3 kilometer verbreed. Wat zou het een verademing zijn als deze actie verder wordt doorgezet, zodat we als fietsers elkaar veilig kunnen passeren. Er wordt provinciaal weleens over een vergeten ‘potje’ gesproken. Haal het gauw voor de dag.
Paul Bekhuis, Borne
Laag tarief door truc
De torenhoge tarieven voor kleine filmhuizen zijn met een trucje wel te voorkomen. Maak van de openbare voorstelling een besloten voorstelling voor leden. Wie niet permanent lid wil worden krijgt een kaartje voor een dag-lidmaatschap, uiteraard met inschrijving als lid bij het verkooppunt. Wellicht kan zo de prijs per kaartje omlaag, omdat afdracht helemaal niet meer nodig is. Misschien moet een stichting wel eerst vereniging worden.
Henk Kraaijenbrink, Borne
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Ajax sluit rampseizoen af met kansloze nederlaag bij Twente en is veroordeeld tot voorronde Europa League
Enschede -
PREMIUM
Adembenemende stilte in gebedsruimte nieuwe Hengelose moskee; aparte campagne voor bouw minaret
Hij is nog niet helemaal klaar. Maar de Ayasofya moskee is wel in gebruik genomen. Zaterdag en zondag is er open dag in het markante pand in Hengelo Zuid. „Dit gebouw verbindt oud en nieuw.”Hengelo -
PREMIUMmet stelling
GGD-baas Samantha Dinsbach ziet dat coronabeleid diepe sporen nalaat: ‘Het besef komt dat we te ver zijn gegaan’
Verpleeghuizen sluiten, scholen stilleggen. Het gebeurde tijdens de coronacrisis voor lange tijd. Dat was eens maar nooit weer, als het aan Samantha Dinsbach, directeur publieke gezondheidszorg van de GGD Twente, ligt. De maatregelen trokken volgens haar te diepe sporen in de samenleving.Enschede -
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Met foto's
Auto’s total loss, zand vliegt in het rond: autorodeo Penninkskotten levert prachtige plaatjes op
Het begint een goede traditie te worden, de autorodeo tijdens de Pinksterfeesten Penninkskotten in Enschede (op het randje van Losser). Ook deze zondag leverde het een aantal hele mooie plaatjes op. Op een goede baan werden er de nodige rondjes gereden en het zand vloog in het rond. Lang niet iedereen haalde de finish, maar voor de bezoekers - die massaal langs de kant van de baan stonden - maakte ook dat het een evenement om met volle teugen van te genieten. En het zonnetje, die hielp natuurlijk ook goed mee.Enschede
-
PREMIUMKuipers & Kuipers
‘Toscane was in shock, hoe durfden ze!’
Enschede -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.