Volledig scherm
Arthur Vermeulen van Pure Energie. © Fotograaf Carlo ter Ellen

'Windmolens in Enschede? Wen er maar aan'

ENSCHEDE - Enschede moet op weg naar een duurzame toekomst voor 2030 aan de windmolens en zonnepanelen. Directeur Windenergie Arthur Vermeulen van Pure Energie vindt Enschede wekt op een goede zet. Alleen is nog niet doorgedrongen hoe groot de opgave is. "Die is gigantisch. Je redt het echt niet met een paar zonnepanelen."

Enschede moet in 2030 12 procent van de te gebruiken energie duurzaam opwekken en in 2050 27 procent. Maar nog voor het debat goed en wel op gang is gekomen, is de weerstand al groot. Duurzaam prima, maar geen windmolen in de achtertuin of voor de deur. "Dan zie je dat de mensen alternatieven bedenken. Zo van zet de windmolens op zee, of ergens anders." Punt is dat dat ook moet. Ook. Op weg naar een duurzame stad is het geen of-of maar en-en. Vermeulen: "Die 12 procent is pas het begin."

Zonnepanelen en windmolens
Gevraagd naar hoe hij denkt dat Enschede er in 2050 uitziet, antwoordt hij: "Heel veel zonnepanelen mooi geïntegreerd in de architectuur. En ik denk aan de randen van de stad windmolens. Dan nog moeten we een deel van de duurzaam opgewekte energie van buiten de stad halen. Enschede heeft in verhouding met het energieverbruik te weinig grondgebied."

Discussie
​Dat de mens aanhikt tegen windmolens in het landschap snapt hij ook wel. "Maar", zegt hij, "vroeger waren er 10.000 windmolens. Daar zijn er nog een handjevol van over." Om gezegd te hebben dat windmolens ook niet het eeuwige leven hebben. Of hij een advies heeft aan de gemeenteraad? "Ik denk dat het advies aan de raad het advies aan iedereen is. Verdiep je eens in klimaatverandering. Als je weet wat er op ons afkomt, zul je niet meer twijfelen."

Wat vindt u? Vul tot 1 februari de onderstaande enquête in. Is de vragenlijst niet zichtbaar? Klik dan hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.