Wonen in een oude school of winkel: kwart van alle nieuwe huizen in Enschede en Hengelo was eerder iets anders
ENSCHEDE - Elf procent van alle woningen die er in Nederland in 2020 bij zijn gekomen is een ‘transformatiewoning’. Dat zijn woningen die zijn gecreëerd in panden die eerder een andere functie hadden, zoals een kantoor of schoolgebouw. In Twente springen de gemeenten Enschede en Hengelo er uit op dit vlak: meer dan een kwart van alle vorig jaar opgeleverde woningen in die gemeenten had eerder een andere bestemming.
In totaal zijn er in 2020 10,2 duizend woningen bijgekomen door transformatie van kantoren, winkels en andere niet-woningen. Dat is iets minder dan in de jaren daarvoor, want in zowel 2018 als 2019 ging het nog om ongeveer 12.000 nieuwe ‘transformatiewoningen’ per jaar. Vooral kantoren worden minder vaak omgebouwd, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.
Ook in Twente veel verbouwde panden
Ook in Twente krijgen de laatste jaren veel kantoren en oude schoolgebouwen een tweede leven als woonhuis, veelal appartementen. Zo werden in Enschede vorig jaar zeventig luxe appartementen gerealiseerd in de oude Ambachtsschool en wordt de voormalige Bataafse Kamp in Hengelo omgebouwd tot een appartementencomplex. Ook in de rest van deze regio staan nog tal van projecten voor ‘vernieuwbouw’ op de rol.
Steden lopen (ver) voorop
Wie kijkt op een kaart van Twente en de Achterhoek met daarop het aantal transformatiewoningen dat er in 2020 is bijgekomen, valt op dat Enschede en Hengelo er bovenuit steken. In een grote stad is de ruimte voor volledige nieuwbouw vaak beperkter en de leegstand groter, waardoor sneller wordt gekozen voor het verbouwen van een pand zonder woonfunctie naar een pand mét woonfunctie. In Enschede was maar liefst 28,1 procent van alle in 2020 opgeleverde woningen een 'transformatiewoning’. Hengelo volgt daar iets achter, met 27,1 procent.
Het verschil met minder stedelijke gemeenten is groot. Waar Dinkelland (14,5%) en Haaksbergen (14,3%) vorig jaar nog relatief veel nieuwe woningen uit oude gebouwen creëerden was dat aantal in gemeenten als Twenterand (1,6%), Wierden (1,1%) en Tubbergen (0,7%) nihil. In de gemeente Hellendoorn werd zelfs geen enkele nieuwe woning gebouwd vanuit een pand met eerder een andere bestemming. Nul procent.
Schuren en winkelpanden: vooral ‘deeltransformatie’
Volgens het CBS voegen woningtransformaties vooral kleine woningen toe aan de woningvoorraad van Nederland, waarin vooral jong alleenstaanden wonen. Het gemiddelde gebruiksoppervlak van dat soort woningen was in 2020 76 m2. Gemiddeld hebben woningen in Nederland een gebruiksoppervlak van zo’n 119 vierkante meter.
Behalve volledig omgebouwde panden komt een groot gedeelte van de nieuwe woningen ook voort uit ‘deeltransformatie’. Dat betekent dat maar een gedeelte van een pand wordt omgebouwd voor een woonbestemming, bijvoorbeeld woonboerderijen waarvan de aangebouwde stal wordt verbouwd, of flatgebouwen waarbij de garages of winkels op de begane grond worden omgezet naar appartementen. Bij meer dan de helft van de gevallen in 2020 is minder dan 50 procent van het pandoppervlak verbouwd tot woonruimte. In maar een derde van de gevallen is een heel pand omgebouwd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMrelease in Enschede
Eerste album van Twentse band Wasteland Viper gaat nu al de wereld over: ‘Het is zelfs in Japan te koop, hoe vet is dat?
ENSCHEDE - Het moet deze vrijdag 1 juli ‘een echt rock ’n rollfeestje’ gaan worden in de Saxionzaal van het Enschedese poppodium Metropool. De Twentse band Wasteland Viper presenteert daar namelijk hun eerste album: Dead Men Tell No Tales. Een opstapje naar een groot publiek? „Ons album is straks gewoon in Japan te koop, hoe gaaf is dat?” -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
Populaire tweedehandskledingwinkel Appel & Ei opent op deze plek in Hengelo
HENGELO - Een winkel vol eigentijdse (merk)kleding, maar dan voor een fijn prijsje. Dat is wat Hengelo kan verwachten van tweedehandskledingwinkel Appel & Ei. Willeke Leerkotte, eigenaar van een vestiging in Enschede, opent in september haar tweede zaak op een ‘toplocatie’ in het centrum.
-
PREMIUM
Koopjesjagers slaan hun slag op grote rommelmarkt in de Hoeve: ‘Waardevolle oude kerstballen hebben nog een glazen ophangoog’.
ST. ISIDORISHOEVE - De snelle beslissers sprinten naar de hoek rechtsachter in de zaal of hun leven er vanaf hangt. Twee handelaren uit Enschede duiken op het antiek en maken een snelle inschatting van wat er valt te halen op de grote rommelmarkt in de Hoeve. -
PREMIUM
Twee banen tegelijk! Hoe gaat Maroeska Rovers dat straks doen als nieuwe directeur van Technisch Medisch Centrum van UT?
ENSCHEDE - Ze heeft straks twee banen tegelijk en daarnaast nog vele nevenfuncties. Maroeska Rovers is vanaf september de nieuwe wetenschappelijk directeur van het Technisch Medisch Centrum op de UT. Een echte duizendpoot. Wat drijft deze vrouw, die is geboren in de Achterhoek? -
PREMIUM
Verkoop van Heks’nkaas leidt tot ruzie over miljoenen
ALMELO/TWEKKELO – De verkoop in 2017 van de roemruchte Twentse smeerdip Heks’nkaas door eigenaar Gerjhan Roerink, blijkt een vervelend staartje te hebben. Roerink heeft voor 1,3 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van voormalig financieel directeur Joost Winkelhorst van de Zuivelhoeve, het bedrijf dat Heks’nkaas groot maakte. Volgens Winkelhorst doet Roerink daarmee ‘een Sanderinkje’.
In samenwerking met indebuurt Enschede