Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Woonlasten huizenbezitters in Enschede minstens 21 euro omhoog

ENSCHEDE - Woningeigenaren in Enschede gaan volgend jaar minstens 21 euro meer betalen voor de woonlasten. De gemeente verhoogt in 2020 het tarief voor zowel de ozb als voor de afvalstoffenheffing en de rioollasten.

Een 'gemiddeld' meerpersoonshuishouden met een koopwoning in Enschede kan minimaal 4 procent kostenstijging tegemoet zien als de nieuwe belastingaanslag op de deurmat valt. In 2020 zijn deze huishoudens gemiddeld 824,81 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten.

Riool en afval

De belastingverhoging wordt vooral veroorzaakt door de rioollasten. Ook volgend jaar nemen die voor een meerpersoonshuishouden met 13 euro toe tot ruim 257 euro. Deze bedragen zijn onder meer gebaseerd op de kosten die de gemeente maakt bij de aanleg en het onderhoud van riool en waterberging.

Het vaste tarief van de afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met 4 euro. Elk huishouden gaat in de basis 206,40 euro per jaar betalen, plus een bedrag per aanbod van restafval (7,20 euro voor een grote grijze container).

Stijgende woningwaarde

De gemeente grijpt dit jaar niet in in de ozb-tarieven. Alleen de jaarlijkse inflatiecorrectie (1,4 procent) wordt doorberekend. Gemiddeld gaat het om 4 euro verhoging. Daarin is nog geen rekening gehouden met de waardestijging van woningen, die door de gemeente op basis van marktanalyses wordt ingeschat op 8,2 procent.

De eigenaar van een woning die op 1 januari 2018 een WOZ-waarde van 2 ton had, ziet de ozb volgens deze inschatting in 2020 met 9,50 euro stijgen. De stijging voor huurders blijft beperkt tot gemiddeld 2,3 procent, omdat zij geen ozb betalen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.