Volledig scherm
Woonwagenkamp Het Centrum, de enige locatie voor woonwagens in Enschede. Een tweede locatie is gewenst maar kost de stad bijna 2 miljoen euro. © Reinier van Willigen

Woonwagenbewoners in Enschede in actie voor nieuwe locatie

ENSCHEDE- „Hier blijf ik net zolang tot de gemeente over de brug komt. Ik ga hier niet meer weg”, zegt woonwagenbewoner-zonder-wagen Herman Hendriks strijdvaardig. Hij heeft sinds dinsdagmorgen zijn camper gezet op een terrein op de hoek van de Ter Kuilestraat en de Twekkeler Es. 

Met een spandoek maakt hij duidelijk dat de gemeente voor extra standplaatsen voor woonwagens moet zorgen. Op de plek die hij nu uit protest heeft bezet, liggen volgens hem alle aansluitingen voor zes woonwagens.

Dat er volgens de gemeente 1,7 miljoen euro nodig is voor twintig nieuwe standplaatsen doet hij af als ‘lullificatie’. Hij had zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad maar vindt de uitkomst van het begrotingsdebat van maandag in het stadhuis uiterst teleurstellend.

Oud vuil

Hendriks: „De gemeente zegt dat er zelfs voor een gewoon locatie-onderzoek geen geld is. Maar er is wel veel geld voor zwembaden, FC Twente en waaltjes voor bestrating van een weg. Woonwagenbewoners worden als oud vuil aan de kant gezet. Ik ben er helemaal klaar mee. Daarom hou ik dit terrein net zo lang bezet tot het geregeld wordt.”

Het is niet de eerste keer dat Hendriks protesteert tegen het woonwagenbeleid in Enschede. Vorig jaar bivakkeerde hij al eens illegaal met zijn camper aan de Broekheurnering. Die actie beëindigde hij na een gesprek met ambtenaren waarin werd aangekondigd dat er gezocht zou worden naar enkele ‘noodstandplaatsen’ in Enschede.

Twintig nieuwe plekken voor woonwagens zou de gemeente Enschede bijna 2 miljoen euro kosten. ‘Lulkoek’, zegt Herman Hendriks:

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.