Volledig scherm
Woensdag 6 december 2017: de Boeing 747 landt op Twente Airport. © Carlo ter Ellen DTCT

Wordt de Boeing 747 op Twente Airport straks een museumstuk?

ENSCHEDE/SCHIPHOL - Wordt de Boeing 747 die nu bij vliegtuigrecyclingbedrijf AELS  in het Twentse land staat geparkeerd het pronkstuk van het nieuwe Corendon-hotel nabij Schiphol? De eventuele nieuwe bestemming voor het toestel is onlangs geopperd door AELS zelf. 

Eenmaal op de hoogte van het feit dat Corendon-baas Atilay Uslu in het voormalig Sony-kantoor een mega-hotel met 677 kamers wil realiseren, en daarbij ook een Boeing 747 bij wijze van museum in de voortuin wil neerzetten, doet AELS de reisbaas op 16 december een curieus voorstel. Dat gebeurt via Twitter. 'Zeg @corendon wij hebben er al eentje staan @twenteairport. Wanneer kom je haar ophalen?', luidt de uitnodiging. In de tweet doet het bedrijf Corendon het idee aan de hand de Boeing 747, die op 6 december op Twente Airport landde om hier uit elkaar te worden gehaald, als museale hotel-entree naar de omgeving van Schiphol te verplaatsen. 

Date

 Corendon reageert dezelfde dag nog. Serieus en met een knipoog. 'Qua vervoerskosten is het waarschijnlijk voordeliger om een andere Boeing 747 van Schiphol-Oost naar ons hotel te verplaatsen, over 2,9 km. :) Al valt er natuurlijk altijd nog te praten bij een goed bod', luidt de reply.

AELS-directeur Derk-Jan van Heerden, die zelf de hand had in de tweet, ruikt een buitenkansje. Handel is handel. 'Let's talk. Bakkie koffie upperdeck business class PH-BFR dan maar? Pm voor een date :-)', antwoordt hij.

Op de vraag of hier een spectaculaire transactie aan zit te komen - een afgeschreven vliegtuig dat terug gaat naar de plek waar het een maand geleden opsteeg voor de laatste vlucht naar Twente - zegt Van Heerden: ,,Dat zou een hele toer worden.'' Een exceptioneel transport, van Twente naar Schiphol, is niet onmogelijk. Maar voor de hand ligt het niet, aldus Van Heerden. En toch. ,,Als ze een onderdeel van het vliegtuig willen, dan valt er te praten. Natuurlijk.''

Gesprek

Uit navraag bij Corendon wordt niet duidelijk welke Boeing 747 de reisonderneming voor het hotel in het vizier heeft: het toestel dat nu al een maand op Twentse bodem staat, het gelijksoortige vliegtuig dat AELS naar verluidt op 22 januari naar Twente wil halen of nog weer een andere blauwe vogel uit de KLM-vloot. ,,Ik kan alleen maar aangeven dat wij in gesprek zijn met KLM'', laat woordvoerster Daisy Homoet-Mijnals weten.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.