Zangers uit het hele land naar Enschede gekomen om Requiem van Mozart uit te voeren

videoENSCHEDE – Uit het hele land zijn zangers naar Enschede gekomen om in de Jozefkerk het Requiem van Mozart uit te voeren. Zanger Bert Schreurs uit Eemens weet het zeker: „Als een dirigent als Eric Korterink iets langer met dit koor zou kunnen oefenen, was het van professionele kwaliteit”. Maar dat is nu juist niet de bedoeling van een scratch-koor als dit.

Volledig scherm
Bert Schreurs © Frank Timmers

Scratch is populair geworden. Zangers uit alle windstreken komen bij elkaar, oefenen een dag lang een muziekstuk om het tenslotte uit te voeren. In Enschede gebeurt dat vandaag op initiatief van STEM (Stichting Enschede Meezingconcerten).

Dirigent is Eric Kotterink en het koor dat uit 165 mensen bestaat, wordt begeleid door het Orkest van het Oosten. Deze professionele begeleiding maakt het evenement in Enschede volgens Anja Stoeten van STEM onderscheidend. Het heeft voor de vijfde keer plaats.

De tijdelijkheid van een scratchkoor is kenmerkend. De muziek brengt allerlei mensen voor korte tijd bij elkaar, om daarna weer uiteen te gaan. Het is voor veel zangers een prettig alternatief voor een vast koor dat zijn verplichtingen met zich meebrengt.

Vriendschappen

Bert Schreurs vertelt dat er voor hem uit al die ontmoetingen tijdens de vele scratches die hij heeft bezocht, blijvende vriendschappen zijn voortgekomen. De koren die in één dag worden gesmeed zijn volgens hem vaak zo goed dat een dirigent dikwijls verzucht dat hij ze mee naar huis zou willen nemen.

In de pauze legt Schreurs op alle kerkbanken foldertjes van andere meezingevenementen in binnen- en buitenland. Hij is de ambassadeur van de scratch. Stoeten zegt dat zonder zijn reclame-activiteiten niet zoveel zangers naar Enschede waren gekomen.

De uitvoering is zaterdagavond 15 juni om 19.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.