Volledig scherm
Vader van Floris gebruikt een electromagnetische frequentiemeter om de straling te laten zien in de buurt van een laptop. Foto: Frans Nikkels

‘Ziek’ van wifi in school

ENSCHEDE - De negenjarige jongen is Floris ziek gemeld op school vanwege vermeende ‘elektromagnetische straling’ in de International School Twente. De school heeft daarop draadloos netwerk en verdacht telefoontoestel verwijderd om Floris weer in schoolbanken te krijgen.

Nico en Annemarie van Dongen voeren een kruistocht tegen elektromagnetische straling, afkomstig van apparatuur als computers, smartphones, magnetrons en wifi. Ze ontvluchtten eerder Canada waar ze ziek zouden zijn geworden van de wifi-spots rondom hun woning. In Zwitserland konden ze evenmin aarden.

In september streek het gezin neer in het ‘stralingsarme’ Ahaus net over de grens in Duitsland en meldde het zoon Floris aan bij de International School Twente in Enschede, onderdeel van de Prinseschool. Ook daar gaat het nu mis.

Floris zou woede-aanvallen krijgen en hyperactief worden door de vele computers, de wifi en een zogenoemd DECT-telefoontoestel in het schoolgebouw aan de Daalweg. Met de ziekmelding wilde Nico van Dongen bovendien een proefproces uitlokken tegen de leerplichtambtenaar. Achterliggend doel is dat hij een wifi-verbod wil in het Nederlands onderwijs, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk geldt. Dat proefproces is onmogelijk omdat de Van Dongens in Ahaus wonen en niet onder de Nederlandse leerplicht vallen.

De International School Twente heeft het draadloze netwerk uit school verwijderd en vervangt het DECT-toestel door een telefooncentrale. De directie wil dat de overheid onderzoek doet naar de veiligheid in schoolgebouwen en hierover een uitspraak doet. Ze hoopt dat Floris maandag weer naar school komt.

Landelijk deskundige op het gebied van elektromagnetische velden hoogleraar Peter Leferink van de Universiteit Twente zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat magnetische velden gevaar opleveren. „Wel zijn er aanwijzingen dat deze velden iets met mensen kunnen doen. Maar datzelfde geldt voor koffie en alcohol bijvoorbeeld.” Leferink zegt dat mensen die menen dat ze elektrosensitief zijn, zich goed kunnen beschermen. „Bijvoorbeeld, zoals de school doet, door computers te bekabelen.”

Vrijdag in De Twentsche Courant Tubantia: Op de vlucht voor straling

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.