Zieke Iggy (10) opent zijn eigen festival in Metropool Enschede

VideoENSCHEDE - Hij stond er! Zaterdagavond opende Iggy zijn eigen metalfestival in poppodium Metropool. En de zieke tienjarige maakte bijna drie sets mee van de death metalbands die tijdens Iggyfest  speelden om geld voor het gezin Van Toorn in te zamelen.

Niet veel tienjarigen hebben een eigen metalfestival. Iggy van Toorn wel. Zaterdag stonden zeven death metalbands in Metropool op ‘Iggyfest’ om voor hem geld in te zamelen.  De 10.000 euro om het Enschedese gezin meer lucht te geven waren vooraf al binnen. Zaterdag werden cd’s, dvd’s , T-shirts en kaarten voor optredens in poppodia Metropool en Hedon per opbod geveild, voor een beetje extra. 

Heel gaaf

„Heel gaaf om te zien hoe zo’n subgenre zich inzet om de kosten van Iggy’s ziekenhuisverblijven wat draaglijker te maken”,  zegt Mathieu Nijboer, een van de organisatoren van het benefietfestival.

Iggy’s vele opnames in het ziekenhuis zijn een kostbare zaak. De 10-jarige heeft het Syndroom van Crouzon, een genetische afwijking waarbij de naden van de schedel te snel dichtgroeien. „Ontelbaar vaak”, lag hij in het ziekenhuis, vertelde hij in een interview in Tubantia. „Soms voelde het alsof ik nooit meer thuis kwam.”  

Veel operaties

Hij werd veelvuldig geopereerd aan zijn hoofd en gezicht, met een laatste, acht uur durende operatie afgelopen juni. Er traden complicaties op. Hersenvliesontsteking. Wekenlang zat het gezin in het Ronald McDonaldhuis in Rotterdam. Muziek maken met zijn metalband Putrefied Corpse kon  vader Björn niet meer. 

Vader Björn headbangt

Zaterdag stond niet alleen Iggy op het podium om zijn ‘Iggyfest’ te openen; Björn speelde de hele set met zijn band. „Een beetje onwennig, want hij had meer dan een half jaar niet geoefend. Maar hij zong geweldig”, zag Mathieu Nijboer.

Dvd voor Iggy

Iggy zelf moest na 2,5 set naar huis. Van de andere metaloptredens maakte Nijboer filmopnamen. „Daarvan ga ik een dvd maken. Zo kan Iggy er achteraf toch een beetje bij zijn.”

Lees hier het interview met Iggy en zijn ouders.

Volledig scherm
© Still uit de video

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.