Volledig scherm
© ThinkStock

Zoektocht naar ‘nieuwe’ antibiotica start in Twente

AUDIOENSCHEDE - MST en de Universiteit Twente starten een onderzoek om alternatieven voor antibiotica te ontwikkelen. Er is 750 mille subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend.

Het onderzoek is belangrijk omdat steeds meer bacteriën resistent zijn tegen steeds meer antibiotica. Hierdoor overlijden patiënten. Immers, infecties kunnen uit de hand lopen.

Het alternatief waarop de onderzoekers van MST en UT zich samen met het Laboratorium voor Microbiologie Twente/Achterhoek, ziekenhuis AMC uit Amsterdam en twee bedrijven uit Oostenrijk en Duitsland zich richten, gaat uit van de versterking van het immuunsysteem van de patiënt.

Proefdieren

Door een bepaalde stof in het afweersysteem te gebruiken, worden bacteriën efficiënter aangevallen door het lichaam. Het onderzoek, dat drie jaar duurt, richt zich eerst op proeven met bloed, urine en opgehoest slijm met een resistente bacterie. 

Daarna volgen studies met muizen. Als dit allemaal goed verloopt, is een volgende stap dat het bij mensen wordt toegepast. Die laatste fase valt buiten dit onderzoek. 

1Twente sprak met Job van der Palen,  klinisch epidemioloog. Beluister het interview hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.