Volledig scherm
© Klaus Wiedau

Zoektocht naar olielek in Duitse Amtsvenn bij Enschede ook tijdens Pasen

ENSCHEDE/GRONAU - Deskundigen zijn het eens: de ruwe olie die op meerdere plaatsen bij het Duitse Amtsvenn uit de grond komt, is afkomstig uit een pijpleiding of de opslagplaats in een holte in de diepe ondergrond. Maar een lekke leiding of opslagcaverne zou niet mogen kunnen.

Nog steeds wordt rond het natuurgebied aan de grens met Enschede naarstig gezocht naar de oorzaak van de lekkage van ruwe olie op inmiddels meerdere plaatsen. Vast staat dat olie via een pijpleiding van 11 kilometer lengte vanuit Ochtrup naar de opslagplaatsen in ondergrondse zoutholtes bij Epe (Gronau) wordt gepompt.

Caverne of pijpleiding

Ook een week na de eerste olievondst, toen al zes koeien ziek waren geworden van vervuild water, is geen lekkage bij deze leiding gevonden. „De olie komt uit de ondergrondse caverne of uit de pijpleiding’’, aldus woordvoerder Dirk Schulte van Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (SWG) in de Munsterlandzeitung. Het onderzoek met speciale apparatuur heeft tot nog toe niets opgeleverd.

Het onderzoek heeft plaats onder toezicht van het zogenoemde Bergambt en ook vertegenwoordigers van de gemeente Gronau zijn betrokken bij het onderzoek en de informatie aan omwonenden.

Harde kritiek

Harde kritiek komt uit de mond van directeur Dirk Jansen van de natuur- en milieuorganisatie BUND in Noordrijn-Westfalen. Hij noemt de olieopslag in de ondergrondse zoutcavernes in de Westfälische Nachrichten een ‘tikkende tijdbom’ en vreest blijvende schade aan het natuurgebied Amtsvenn. Hij verwijt de exploitanten van de enorme ondergrondse opslagplaatsen dat zij in het verleden niet altijd open zijn geweest over lekkages.

Ook de opslag van gas in veruit de meeste cavernes heeft volgens hem een hoog ‘restrisico’. Jansen verwacht overigens dat het lek in een pijpleiding zit. Het onderzoek naar de lekkage gaat dit paasweekeinde onverminderd verder, onder meer met speciale laserapparatuur.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.