Volledig scherm
© Robin Hilberink

Zorgautoriteit kijkt naar zaak-VGZ-MST

ENSCHEDE - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet beoordelen of VGZ zijn verzekerden voldoende heeft ingelicht over de risico’s van wachtlijsten bij MST. Dat antwoordt minister Schippers van Volksgezondheid op vragen van CDA-Kamerlid Bruins Slot.

Zoals bekend moeten VGZ-verzekerden bij MST wachten bij nieuwe behandelingen omdat de verzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht bij het ziekenhuis. Patiënten kunnen wel naar andere ziekenhuizen in de regio.

Inlichten
Bruins Slot wilde van de minister weten of VGZ daar de verzekerden niet over had moeten inlichten. Volgens Schippers is dat gebeurd. De verzekeraar heeft vorig jaar op de website Vergelijk en Kies gemeld: ‘Wij hebben met dit ziekenhuis afspraken gemaakt over de hoeveelheid zorg die de zorgaanbieders in 2016 mogen verlenen. Het kan zijn dat het ziekenhuis u hierom wil doorverwijzen. Of pas later kan behandelen. Voor complexe zorg en spoedzorg kunt u altijd bij dit ziekenhuis terecht.’

Wijze
Of die mededeling duidelijk genoeg was, en of VGZ klanten niet actiever had moeten inlichten, is volgens de minister een zaak van de NZa. Als daar voldoende klachten binnenkomen over de werkwijze van VGZ, zal de NZa de zaak onderzoeken.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.