Volledig scherm
© ANP XTRA

Zorgen bij minister over miljoenentekorten op jeugdzorg, 45 miljoen in Twente

DEN HAAG/ENSCHEDE - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deelt de bezorgdheid van gemeenten over de miljoenentekorten die er zijn op de jeugdzorg. Dat antwoordt hij op Kamervragen over het nieuws dat 28 Gelderse gemeenten samen 69 miljoen euro tekort komen. De veertien Twentse gemeenten luidden vorig jaar al de noodklok, omdat zij samen 45 miljoen euro te weinig hebben om alle taken op gebied van jeugdzorg uit te kunnen voeren.

De Jonge zegt daarop: ‘ik deel de bezorgdheid dat zoveel gemeenten signalen afgeven over tekorten.’ Daarom heeft de minister afgelopen najaar een onderzoek aangekondigd naar deze tekorten. De uitkomsten worden nog dit voorjaar verwacht. 

Onderzoek

Er wordt onderzocht hoe het kan dat de kosten voor jeugdzorg elk jaar oplopen. Vorig jaar werd het budget in heel Nederland met 600 miljoen euro overschreden en naar verwachting loopt dat dit jaar nog verder op. De tekorten zijn er sinds 2015, het jaar waarin gemeenten de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg overnamen van het rijk en daarvoor ook budget krijgen van de landelijke overheid.

‘Zorg niet in gevaar’

Maar dat budget is niet toereikend. Volgens De Jonge komt zorg voor jongeren daardoor niet in gevaar. ‘Gemeenten hebben de jeugdhulpplicht. Dit houdt in dat zij kinderen die dit nodig hebben tijdig passende hulp moeten bieden. Financiële krapte ontslaat de gemeente niet van haar jeugdhulpplicht’, antwoordt hij op de vragen van PvdA-Kamerleden Attje Kuiken en John Kerstens.

Financiële problemen

Dit brengt gemeenten echter wel in financiële problemen. Zij kampen met miljoenentekorten, die ze op een andere manier moeten compenseren in de begroting. Bijvoorbeeld door te bezuinigen op cultuur, sport of andere voorzieningen. Minister De Jonge wil de uitkomsten van het onderzoek afwachten voordat hij ingaat op een mogelijke oplossing voor de tekorten. De Twentse gemeenten vroegen vorig jaar al om extra budget, maar dat krijgen zij voorlopig niet.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.