Volledig scherm

Zorgen om gehoorschades door geluid evenementen in Enschede

ENSCHEDE - Aan het begin van het evenementenseizoen maakt de partij DPE zich zorgen over gehoorschades door het geluidsniveau van concerten. B en W hebben onlangs aangegeven de controles op alcoholgebruik onder de 18 jaar op te voeren. Datzelfde moet volgens Democratisch Platform Enschede (DPE) ook gebeuren voor het geluidsniveau bij evenementen en concerten. 

Raadslid Arjan Brouwer dringt daar in schriftelijke vragen op aan. „Enschede wil de wet en regelgeving omwille van de volksgezondheid strenger handhaven, maar desondanks voert de gemeente ogenschijnlijk weinig tot geen controles uit op het aantal decibels dat wordt geproduceerd bij evenementen en concerten”, aldus Brouwer. Volgens hem klagen veel bezoekers na afloop over tijdelijke doofheid en oorsuizen. 

„Het aantal gehoorbeschadigingen neemt schrikbarend toe. We vinden dan ook dat het aantal decibels bij uitgaansgelegenheden veel meer aandacht verdient. Dat kan de volksgezondheid bevorderen en medische zorgkosten beperken”, meent Brouwer. 

Geluidsnormering

Hij wil van het college weten of de gemeente een maximale geluidsnormering voor evenementen, concerten en bioscopen kent. Waarbij hij erop wijst dat een kleine overschrijding grote gevolgen kan hebben. „Het risico op gehoorbeschadiging is een relatie tussen het aantal decibels en de tijd van blootstelling, waarbij elke drie decibel extra een verdubbeling van het geluid is. Zo is het risico op gehoorbeschadiging bij 83 dB ongeveer bij vier uur en bij 86 al bij twee uur. Bij 103 dB kun je binnen vijf minuten je gehoor permanent beschadigen”, aldus Brouwer.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.