Volledig scherm
© Gezienus Bruining

Zware bezuinigingen in Enschede ‘geschrapt’, gevaar niet geweken

ENSCHEDE - Nu de korting op subsidies is teruggedraaid en de deur voor zwembaden in Enschede weer op een kier staat, is het hopen op financiële meevallers. 

Komen die verwachte meevallers er onverhoopt niet, moet het college komende zomer alsnog met andere (pijnlijke) bezuinigingen op de proppen komen.

Subsidies en zwembaden

Dat is de conclusie van de belangrijkste wijzigingen in het begrotingsdebat van Enschede. Maandagavond dienden de vijf coalitiepartners twee voorstellen in die het bezuinigingsleed moeten verzachten. Een ervan is het terugdraaien van een bezuiniging van 5 ton op subsidies.

Het andere voorstel verandert op papier niets aan de bezuiniging van 4 ton op zwembadexploitatie, die volgens Sportaal fataal is. Wel moet het college voor de zomer een plan presenteren, waarbij niet de bezuiniging maar behoud van genoeg zwemwater voor sport, zwemles en doelgroepen leidend is. Dat kan betekenen dat een deel van de bezuiniging wordt teruggedraaid.

Meevaller

De gevolgen van de zwembadmotie zijn voorlopig niet in beeld. Maar het terugdraaien van de subsidiekorting betekent dat er in in de begroting voor 500.000 euro een andere invulling moet worden gezocht. Fractieleider Marc Teutelink van Burgerbelangen rekent op een financiële meevaller.

In september is Enschede bij de periodieke herberekening van rijksbijdragen een structurele meevaller in het vooruitzicht gesteld. Daarvan is circa 8 ton nog niet benut. Dat bedrag komt in het voorjaar bij de publicatie van de jaarresultaten beschikbaar.

Pijnlijk

De gemeenteraad neemt dus een voorschot op de toekomst. Rijksbijdragen worden continu bijgesteld en vaak niet in het voordeel van de gemeente. Wethouder Eelco Eerenberg laat desgevraagd weten dat als de meevaller in december of in het voorjaar minder positief uitpakt, er in het slechtste geval alsnog 5 ton moet worden bezuinigd. „Die bezuiniging vinden we dan wel”, aldus Eerenberg, „maar die zal altijd pijnlijk zijn.”

Overigens werd de gemeentebegroting door de gemeenteraad aangenomen. Een meerderheid, bestaande uit de coalitie en oppositiepartijen GroenLinks en Denk, stemde in.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.