De aan zijn arm gehandicapte zevenjarige Samuel Massink uit Enschede poseert voor het succesvol afzwemmen voor zijn C-diploma met zijn eerder behaalde A- en B-diploma's. Foto Frans Nikkels
Volledig scherm
De aan zijn arm gehandicapte zevenjarige Samuel Massink uit Enschede poseert voor het succesvol afzwemmen voor zijn C-diploma met zijn eerder behaalde A- en B-diploma's. Foto Frans Nikkels

Zwemheld met handicap haalt ook C-diploma

ENSCHEDE - Twee zwemdiploma's had hij al binnen. En zaterdag haalde Samuel Massink zijn C-diploma. De zevenjarige 'waterrat' uit Enschede is dé trots van zwemschool Schonewille, omdat Samual een handicap aan zijn arm heeft.

De jongen lijdt aan Erbse Parese. Bij de geboorte raakte hij bekneld met als gevolg dat de zenuwen in de arm, vanaf de schouder, ernstig werden beschadigd. Een zware operatie na drie maanden, in de vorm van een transplantatie, heeft het euvel niet kunnen verhelpen. Hij raakte zelfs aan zijn arm verlamd. Nu is de situatie verbeterd, maar hij kan zijn arm niet strekken, en hij heeft er weinig kracht in.

Bij toeval kwam Samuel, ruim twee jaar geleden, in aanraking met de zwemsport. Hij wandelde toen de zwemschool aan de Hoge Bothofstraat binnen. Hij kwam er met zijn oma, die haar kleindochter begeleidde. Samuel was die dag meegegaan als toeschouwer. Hij was gek op zwemmen, maar vanwege zijn handicap niet geschikt voor het volgen van reguliere zwemlessen. Bij revalidatiecentrum 't Roessingh stond hij op een wachtlijst.

Samuel doolde die middag een beetje rond in de wachtruimte annex kantine van de sportgelegenheid op 't Bothoven. Jolande Schonewille (48), die in genoemde gelegenheid al dertien jaar zwemles geeft, merkte hem op en sprak hem aan. Zij stelde Samuel voor om ook eens het water in te gaan. Na enige aarzeling stemde hij toe.

Intensieve begeleiding heeft er inmiddels toe geleid dat Samuel uitstekend uit de voeten kan in het water. Drie behaalde diploma's vormen daar het bewijs van. "Ik weet nog heel goed dat hij vorig jaar juli zijn eerste diploma haalde. Ik had toen een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen", zegt Jolande Schonewille. Volgens de zwemlerares heeft Samuel de successen te danken aan zijn doorzettingsvermogen en kracht. In zijn rechterarm, die veel gebruikt wordt, heeft hij ontzettend veel kracht. De leerling van de Prinseschool doet ook aan judo.

Zaterdag wachtte Samuel in het Twentebad in Hengelo een krachtproef van jewelste, maar hij doorstond die met verve en kreeg applaus van het publiek toen hij aan de eisen voor het C-diploma had voldaan. Samuel Massink was vanzelfsprekend 'blij' en 'trots' dat-ie het had gehaald. "Maar het was best zwaar hoor", zei hij.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.