Volledig scherm
© AFP

Voetbalclubs gaan gamen nu ze niet mogen spelen

Nu alle voetbalcompetities stilliggen door het coronavirus zijn voetbalclubs op zoek naar alternatieven om deze maanden door te komen. De club Leyton Orient uit Londen, die op het vierde niveau in Engeland speelt, heeft daarom een thuisblijverscompetitie bedacht. De deelnemers gaan niet voetballen, maar de voetbalgame FIFA 20 spelen. Ultimate Quaran-Team heet het toernooi.

Inmiddels hebben 128 clubs van over de hele wereld zich aangemeld voor de competitie. Daaronder zijn PEC Zwolle, landskampioen in de eDivisie voor gamers, Ajax, ADO Den Haag, AZ, FC Emmen, FC Groningen, Feyenoord, Fortuna Sittard, Heracles Almelo, PSV, Sparta, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Willem II.

Uit andere landen doen onder meer AS Roma, Benfica, Fiorentina, Hamburger SV, Racing Genk, Manchester City, Newcastle United en Orlando City mee. Veel clubs hebben al gamers onder contract, maar er zijn ook voetballers die meedoen nu ze geen wedstrijden spelen.


Fans kunnen geld doneren tijdens de competitie. Dat geld is onder meer bestemd voor kleinere clubs die nu weken, en misschien wel maanden, zonder inkomsten zitten. Een deel van het geld gaat naar de Wereldgezondheidsorganisatie, dat het gebruikt voor onderzoek naar het coronavirus.