-
PREMIUMcolumn
Gaan zitten aan een lege tafel mag niet en iets bestellen kan ook niet
Aalten -
PREMIUMOver de Tong
Sommige gerechten bij Déja Vu in Dijkerhoek zijn zó lekker: die bestel je gewoon nóg een keer
Onbeperkt eten van culinaire hoogstandjes uit de creatieve keuken: dat belooft Déja Vu in buurtschap Dijkerhoek. Onze natuurlijke lichte argwaan is bij het eerste gerecht al verdwenen.Berkelland -
PREMIUMmet video
Statiegeld op blikjes maakt nu al verschil, maar: 'Ook gedeukt blikje is 15 cent waard'
Statiegeld op blikjes? Het werkt. Althans, er worden in de Achterhoek en Liemers nog maar weinig blikjes gevonden in de natuur. ,,En die stonden voorheen in de top drie van zwerfafval. We zijn er blij mee.”Doesburg -
PREMIUMLEZERSMENU JUNI 2023
Bij De Stadsgracht in Enschede krijgen klassieke carpaccio, kalfswang en parfait een ‘eigen draai’
Restaurant De Stadsgracht ligt in een gezellig horecastraatje, pal achter de Oude Markt in Enschede. Een charmante oude kosterswoning tussen stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch en voormalige cafetaria Schippers. Precies, van de wereldberoemde Schippersbal.Winterswijk -
indebuurt.nl
Hé vroege vogel! Hier in Doetinchem scoor je een koffie to go vóór 9.00 uur
Je ochtendwandeling door Doetinchem is pas echt compleet met een goede koffie to go. Welke Doetinchemse horecazaken zijn vóór de start van de werk- of schooldag open? Hier een lijstje van plekken waar je op doordeweekse dagen vóór 9.00 uur terecht kan.Doetinchem
-
PREMIUMOver de Tong
Bij Auberge ’t Asje draait het om de houtskool-ervaring
Berkelland -
Einde aan zuivelstakingen na cao-akkoord over loonsverhoging en vroeger pensioen
Nieuwe zuivelstakingen zijn van de baan nu de vakbonden en werkgeversorganisatie NZO akkoord zijn over een nieuwe cao voor personeel in de zuivelfabrieken. Dat krijgt er 12 procent loon bij over een periode van vijftien maanden en kan eerder met pensioen.Borculo -
PREMIUMrecensie
Het kloppende hart van Lierderholthuis is uit zijn as herrezen
Verwacht geen culinaire hoogstandjes of onder architectuur geconstrueerde meesterwerkjes. Simpel maar lekker eten is wat je krijgt bij grand café De Wettering. Die eenvoud heeft zijn bekoring.Berkelland
-
PREMIUM
Van leuke gadget naar noodzaak, robots aan tafel in de horeca: ‘Personeel hoeft minder te lopen’
Didam -
PREMIUMKoken & Eten
Foodblogger Sharon Simon verheugt zich op mannenvlees van kop-tot-kont-kok Nel Schellekens bij Mañana Mañana
Bloeiende bomen en bloemen zorgen voor kriebels in mijn hele lijf. Ook al zegt de buienradar wat anders, het voorjaar is begonnen! En nog fijner, sinds Pasen is het festivalseizoen ook weer aan. Verschillende tickets branden in mijn zak, met als favoriet Mañana Mañana, het festival in Laren (Gld). Daar waar mijn vrienden vooral gaan voor biertjes en muziek, verheug ik mij op foodtrucks en culinaire hoogstandjes.Winterswijk -
PREMIUM
De vraag waarom ik me wel verbonden voel met natuur, is niet zo interessant
De dag neigt naar grijs. Maar net op het moment dat de middag met een slome zucht geruisloos zou overgaan in de avond, breekt toch nog de zon door.Doesburg -
indebuurt.nl
Slurp! Doetinchem krijgt er een nieuwe koffiezaak bij
Geboren en getogen Doetinchemmers Roy en Leonie Schadron openen op dinsdag 25 april hun koffiezaak Urbs aan de Raadhuisstraat in het centrum. In gesprek met Roy en Leonie: “We willen Doetinchem graag kennis laten maken met specialty koffie.”Doetinchem -
Met kaart
Dag van de sterren: bekijk hier welke restaurants door Michelin worden gekroond
Michelin, de belangrijkste culinaire gids, heeft geen nieuwe sterren toegekend aan restaurants in het verspreidingsgebied van De Gelderlander. Wel heeft Bistrot Regent in Nijmegen een Bib Gourmand gekregen.Winterswijk
-
indebuurt.nl
7 x vegetarisch uiteten in Doetinchem
Doetinchem -
PREMIUMLezersmenu
Dijk59 in Losser: een dijk van een familiebedrijf
Dijk59 is het gezellige familierestaurant van Lucién en Leoni Game in het groene buitengebied van Losser. Gastvrijheid, gemoedelijkheid en goed eten gaan er hand in hand. Het lezersmenu van mei is daarvan het bewijs.Winterswijk -
PREMIUMcolumn ellen willems
Biertje onder de terrasverwarmer duurder, wie kiest voor een dekentje krijgt korting
Of de terrasverwarmer aan kan? In de buitenlucht, die rond de 8 graden is op dit moment, een heater aanzetten zodat je toch buiten kan zitten, klinkt als comfortabel. Voor mij echter niet meer, sinds ik weet dat een terrasverwarmer op propaangas evenveel kooldioxide uitstoot als een hard rijdende vrachtwagen.Aalten -
PREMIUMRecensie
Voor geheelonthouders is het bij Ratatouille in Harderwijk goed toeven
Chef Gerwin Dooijeweerd en gastvrouw Cindy Berkenbosch zijn vorige maand, als nieuwe eigenaren van restaurant Ratatouille in Harderwijk, aan een gezamenlijke toekomst begonnen. Hoe brengen ze het ervan af?Berkelland -
OPROEP: Wat is jouw uit-tip voor Oost-Nederland? Laat het ons weten!
Welk evenement mogen onze lezers echt niet missen? Heb jij dé tip voor een gezellige, bijzondere of spannende culturele activiteit in onze regio? De Stentor verzamelt uit-tips van lezers en heeft jouw hulp nodig!Berkelland
-
PREMIUMRecensie
Een 9 voor het hoofdgerecht: dit restaurant in Deventer is echt next level Aziatisch
Berkelland -
PREMIUMRecensie
Bij N°15 in Hoog Soeren ademt alles sfeer uit zonder kneuterig te worden
De oorsprong van restaurant N°15 in Hoog Soeren gaat terug naar 1966. Leo en Corrie Piek trekken met een dosis horeca- en ondernemerservaring vanuit de Randstad naar de Veluwe, om midden in het Kroonddomein een hotel te beginnen. Na diverse uitbreidingen krijgt het restaurant in 2015 een eigen identiteit.Berkelland -
PREMIUMVoor u getest
Vroege eters zijn spekkoper bij Loev in Hengelo
Het bedrag op de kassabon voor dagelijkse boodschappen wordt steeds hoger. Is er dan nog wel ruimte om uit eten te gaan? Wel als het aan Bar Bistro Loev in Hengelo ligt. Met hun ‘Early Dinner Deal’ eet je vier gangen voor € 25. De enige voorwaarde? Voor 17.30 uur aan tafel op maandag, dinsdag óf woensdag. Onze culinair recensent Kim Jansen nam de proef op de som.Winterswijk -
Column Ellen Willems
Ik verstop eten achter de keukenrol en de schoonmaakemmers
Montferland, Doetinchem
-
PREMIUMmet video
Duitse stormloop op blikjes in grensstreek: ‘Nog geen statiegeld, dus inslaan!’
Aalten -
PREMIUMRecensie
Voor etiquette en ingewikkelde amuses hoef je hier niet te zijn, voor liefdevol (en betaalbaar) eten wel
De oorspronkelijke opening van ‘Thuis bij de Jongens’ in Zutphen stond in mei 2022 gepland. Een auto-ongeluk gooit roet in het eten van Henk Fioole en Walid Beggani. Maar in oktober 2022 was het dan toch een feit: een tweede ‘thuis’, met de authentieke Libanese keuken als kloppend hart.Berkelland -
PREMIUMupdate
24-uursstaking bij grootste patatbakker van Nederland: cao-overleg Aviko en vakbond muurvast
Medewerkers van aardappelfabriek Aviko in Steenderen gaan staken. Zij leggen maandag 24 uur lang het werk neer. Vakbonden FNV en CNV kondigen die actie aan, nu de cao-onderhandelingen over onder meer een hoger loon zijn vastgelopen en muurvast zitten.Steenderen
-
Menu van de maand
Lezersmenu april 2023: Smoke is de smaakmaker bij @Marcook’s in Enschede
Winterswijk -
PREMIUMRecensie
In deze elegante villa in Zwolle knalt één gerecht eruit: ‘Ik wil niet dat het opraakt’
Tussen de statige panden aan de Stationsweg in Zwolle staat een elegante villa. Hier is Coperto Restobar gevestigd. Je vindt er verfijnde gerechten met een verhaal en onverwachte smaakcombinaties, geïnspireerd op Italiaanse en Franse klassiekers. Eén gerecht knalt eruit.Berkelland -
PREMIUMColumn
‘En nu eet ik dat ei op dat net uit de kont van de kip kwam, best smerig’
De kip weegt ongeveer 1,5 kilogram. Ze heeft geen tanden en beweegt zich voort op twee gammele poten en fladdert wat in noodgevallen. Dat een kip dus opeens met opengesperde klauwen op je af vliegt en in je gezicht bijt is zeer onwaarschijnlijk. Toch is ze bang voor kippen.Winterswijk -
koken met marie
Koolrolletjes met kastanjechampignons
Winterswijk
-
De warme zomer was goed voor Nederlandse druiven: recordhoeveelheid geoogst in 2022
Winterswijk -
PREMIUM
Hoe landelijke pannenkoekdag ooit in de Achterhoek ontstond
Nationale Pannenkoekdag is inmiddels een landelijk fenomeen, maar weinigen weten dat de dag ooit is ontstaan in de Achterhoek.Aalten -
PREMIUMcolumn
Zijn prinselijke voorkomen schiet dagelijks raak bij vele mensen
Het meisje veert even op als ik binnen kom. Ze zit op een bank langs de muur in het lunchzaakje in de stad. Ze werkt hier, zie ik aan haar werkkleding. Het gesprek dat ze via Facetime heeft, beëindigt ze abrupt. Niet dat ik die reactie veroorzaak, dat doet de hond.Aalten -
Koken met Marie
Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
Deze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.Winterswijk -
PREMIUMRecensie
Restaurant Maan in Nijkerk: gedurfde zet van een talentvolle chef
Waar voorheen in de stal de koeien stonden te loeien, zit nu een knus restaurant met landelijke ambiance. Naast landwinkel Maaneschijn in buurtschap Appel bij Nijkerk vinden we chef en eigenaar Alexander van Maanen in restaurant Maan. Hoe logisch kan een naam zijn?Berkelland
-
PREMIUMKoken & Eten
Zuster Sharon heeft altijd zin in lekker eten, ook midden in de nacht
Winterswijk -
PREMIUMVoor jou geproefd
Met Kruidt is chef-kok Jan Peree voor zichzelf begonnen: ‘Vurige smaakexplosies en brood van Jos’
LICHTENVOORDE - Wie Lichtenvoorde zegt, zegt Zwarte Cross. Sinds twee jaar is hier restaurant Kruidt gevestigd. Een samentrekking van ‘kruid’ en ‘kruit’. Hiermee verwijst de naam van het restaurant naar zowel de groene smaakmakers in de keuken als naar de familie Groeneveld, grondleggers van Lesli vuurwerk en initiatiefnemers van Kruidt.Lichtenvoorde -
Koken met Marie: Wortelrepen met banaan en havermout
Deze repen zijn een voedzame snack. Gebruik bananen die echt overrijp zijn, dat maakt de repen lekker zoet.Aalten
-
PREMIUM
De uitleg van concepten in de horeca schiet volledig door; de kok kookt en ik eet lijkt me voldoende
Aalten -
PREMIUM
Tekort en dure groenten door mislukte oogst en hoge gasprijs: ‘Komkommer boven 2 euro verkoop ik niet’
Een mislukte oogst in Spanje en beperkte kweek in Nederlandse kassen als gevolg van de hoge gasprijs, leidt tot een tekort aan groenten. En dat merkt de Achterhoekse consument op de markt én in de groentewinkel.Winterswijk, Oude IJsselstreek -
PREMIUM
Varken Elsje ligt er geen minuut wakker van, maar een mening over haar heeft iedereen
,,Mag ik het varken aaien?” Het varken uit vooral veel dwingende geluiden die zoiets betekenen als: schiet op met die bak met brood. Aaien door een peuter lijkt me op dit moment geen goed idee.Aalten -
PREMIUM
Na 71 jaar is het klaar: dit Duivense bedrijf stopt met het maken van 'ouderwetse' gasfornuizen
Ulft
-
Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie
Aalten -
PREMIUM
Partij voor de Dieren hekelt subsidie aan restaurants met foie gras op het menu
De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland geen subsidie meer verstrekt aan restaurants die foie gras serveren. Zo zou geen geld moeten gaan naar de campagne Wild eten in de Achterhoek zolang het omstreden product op de kaart staat.Doetinchem -
PREMIUM
Eindelijk weer nøhlen en een afzakkertje in Nieuw-Dijk: ‘Kroeg sociaal middelpunt voor ons kerkdorp’
,,Mensen hebben het gemist, een beetje nøhlen en nog een afzakkertje nemen aan de bar”, zegt Maarten Kroesen, samen met zijn partner Hans Berendsen de nieuwe uitbater van De Viersprong in Nieuw-Dijk.Nieuw-Dijk -
menu van de maand
Lezersmenu maart 2023: Stoer eten van de grill of de plaat bij Fox in Denekamp
Een proeverij van zeven amuses. Keuze uit drie hoofdschotels: vlees, vis of kip. Glutenvrij of vegetarisch? Bijna alles kan bij restaurant Fox in Denekamp, waar Mark en Corinne Fox en hun witte en zwarte brigade gastvrijheid tot kunst hebben verheven. Je zou er bijna keuzestress van krijgen.Denekamp, Oldenzaal, Hengelo, Enschede, Almelo -
Koken met Marie
Koken met Marie | Boerenkoolpesto
Pesto wordt vaak gemaakt van basilicum, maar er zijn heel veel bladgroenten waar je pesto van kunt maken. Probeer deze winterse variant bijvoorbeeld eens. Pesto van knapperig verse boerenkoolbladeren heeft, in combinatie met citroen, een mooie volle smaak.Aalten