-
PREMIUMKuipers & Kuipers
Sanne Kuipers over de trappisten: ‘Bier als vloeibaar brood’
Alle trappistbieren zijn abdijbieren maar niet alle abdijbieren zijn trappistbieren. Volgt u het nog? -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Marleen Kuipers over haar favoriete wijn bij een borrelplank op zondagmiddag: ‘Daar zeg ik geen Chardonnay tegen’
„Ik houd absoluut niet van Chardonnay”. Het is een voorbeeld van een uitspraak die ik wel eens van wijnliefhebbers hoor. Natuurlijk heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeuren, maar het is wel zonde om een bepaalde soort helemaal uit te sluiten. -
Lezersmenu februari
Diner in het bos bij Schenkerij Poortbulten
Tussen de monumentale bomen van het Arboretum in De Lutte staat een glazen tempel: Schenkerij Poortbulten. Een benaming die lekker bekt, maar de lading niet helemaal dekt. Want bij Bas en Marcella Vunderink kun je behalve een bakkie doen en het glas heffen, ook fantastisch eten. -
PREMIUMVOOR U GETEST
Coberco verruilt in Enschede de melkbussen voor wijnvaten
ENSCHEDE - In de oude melkhal heeft horecaondernemer Harald Droste een nieuwe uitdaging gevonden. Hier gaat hij ‘koken zonder gekke fratsen’. Tijd voor een bezoekje. -
PREMIUMKoken & Eten
Een kant en klaar vegan oudjaar
Toen ik veganist werd (in 2014) was het nog echt zoeken naar plantaardige producten in Enschede en omstreken. Mayonaise maakte ik in die tijd nog zelf door zonnebloemolie, sojamelk, azijn, agavesiroop en mosterd met wat zout op te kloppen tot lobbige klodders. Ik bracht mezelf de vaardigheid van het vegan kaasmaken bij en als ik naar een feestje ging nam ik meestal mijn eigen hapjes mee.
-
PREMIUMMET VIDEO
Lisa (23) bakt voor het eerst oliebollen in eigen kraam in Enschede: ‘Ik maak ze met de hand, voor wat extra liefde’
ENSCHEDE - Topdrukte in december voor oliebollenbakker Lisa de Vries (23), want ze staat voor het eerst met een eigen kraam bij bouwmarkt Hornbach in Enschede. „Zwaar werk, maar ik doe het allemaal zelf!” -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Marleen Kuipers: ‘Voorkom een ‘blauwtje’ tijdens je kerstdiner’
Eerlijk is eerlijk, mij is het ook wel eens gebeurd. Op een sjieke Bordeaux-proeverij in het Krasnapolsky hotel notabene. Na afloop van de proeverij schrok ik van mijn eigen spiegelbeeld. Tanden en lippen compleet blauw, behoorlijk gênant. -
PREMIUMMenu van de maand
Wintermenu als een warme jas bij ’t Oale Roadhoes in Tubbergen
Restaurant ’t Oale Roadhoes in Tubbergen doet voor de vierde keer mee aan het Lezersmenu. Eigenaar Ruud Droste en zijn team kennen hun Pappenheimers. Dit wintermenu past bij die jarenlange vriendschap, als een warme jas.
-
PREMIUMMet video
Smakenrad in Enschede blijft na nachtelijke storing hele zaterdag dicht: geboekte arrangementen afgezegd
Het Smakenrad in Enschede blijft in elk geval de hele zaterdag gesloten. Het reuzenrad-restaurant strandde vrijdagavond laat plotseling met circa 30 gasten aan boord. Er wordt eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak. De gasten zaten vrijdag zo’n twee uur vast, maar stapten daarna veilig uit. -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Gagel laat je bij volle maan plukken door blote heksen
Als ik tijdens een proeverij mensen vraag naar de ingrediënten van bier, wordt hop vaak snel genoemd. Deze plant geeft met zijn hopbellen aroma en bitterheid aan hedendaagse bieren en is vooral bekend geworden door het gebruik ervan in de hedendaagse IPA’s. Maar vroeger moest je gruit hebben! -
PREMIUM
Restaurants in Enschede met kerst afgeladen vol óf dicht door corona of inflatie: ‘Kosten wegen niet op tegen opbrengst’
ENSCHEDE/BOEKELO - De restaurants die open zijn met kerst, kregen een lawine aan reserveringen. Ondanks de inflatie zijn gasten blij dat ze weer uit eten kunnen met kerst. Toch kiest een deel van de restaurants er bewust voor hun deuren dicht te houden tijdens de kerstdagen: „Zo kan ons personeel ook nog een beetje kerst vieren.” -
PREMIUMMET VIDEO
Twentse sterrenchef gaat ‘kansloze’ uitdaging aan: kun je compleet kerstdiner maken voor 2,50 euro?
Kun je in deze tijd van de broekriem aanhalen een kerstdiner serveren voor een prikkie? De Twentse sterrenchef Lars van Galen gaat de uitdaging aan, op ons verzoek. Een kerstmaal voor een tientje. Lukt hem dat? Ja, dankzij zijn creativiteit. „Dit had ik nooit, maar dan ook nooit verwacht...” -
PREMIUMUit in de regio
Het Smakenrad in Enschede is grootser dan ooit, maar zijn de smaken dat ook? ‘De keuze is niet reuze’
Een gondel omgetoverd tot een privérestaurant. In het Smakenrad is het mogelijk. Dineren, lunchen of borrelen op 70 meter hoogte. Het reuzenrad is grootser dan ooit. Maar zijn de smaken ook zo hemels? Onze foodrecensent Kim Jansen nam de proef op de som. „Het draait om de beleving.”
-
PREMIUM
Grote schnitzels, varkenspoten en buffetten van 30 meter lang: hoe een Duits eetparadijs vlakbij Twente een succes werd
HALLE/UELSEN - Honderden gasten eten er wekelijks. Beim Schweinswirt is een wat verscholen gelegen Beiers eetparadijs. Met schnitzels in braadsledes, varkenspoten en 30 meter lange brunchbuffetten. „Voor weinig.” Welkom in een stukje Zuid-Duitsland, direct over grens achter het Springendal. -
PREMIUMOver de tong
Café Soleil in Enschede slaat gat tussen haute cuisine en het populaire eetcafé
ENSCHEDE - In het oude pand van Café Restaurant De Zon, waar vroeger André van Duijn, wijlen Liesbeth List en Jos Brink een bezoek brachten voor een optreden in de toenmalige Twentse Schouwburg, zijn Jojan Kersbergen en Clemens Kuipers met Café Soleil in het diepe gesprongen. -
PREMIUMKuipers & Kuipers
Kuipers & Kuipers hebben wel trek in de feestmaand: 12 tips over schuim en bubbels
ENSCHEDE/HENGELO - December betekent ‘hoogseizoen’ voor Kuipers & Kuipers, want bij Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling wordt doorgaans een goed glas wijn of bier gedronken. In aanloop naar al dat klinken, proosten en genieten maken onze biersommelier Sanne en vinoloog Marleen je een beetje wegwijs in hun wereld. En om keuzestress voor te zijn delen ze hun eigen top vijf. -
PREMIUMbinnenkijken
Logeren en ontspannen onder het wakend oog van de apostel en de kerk: het kan ‘bij Jacob’ in Lonneker
LONNEKER - Het is een knipoog naar de naastgelegen Jacobus de Meerdere-kerk: ‘bij Jacob’ is de naam voor de nieuwe horecazaak van de voormalige pastorie en het te verbouwen Savenije in Lonneker. De eerste gasten voor het boetiekhotel aan de Scholten Reimerstraat melden zich op 10 december. „Het kriebelt al”, zegt uitbater en eigenaar Annelie Punte.
-
PREMIUMLekker Twente
Dineren tussen de wijnranken in Geesteren: bij Restaurant Vinck kom je zeker niet alleen voor de wijn
Wijn en spijs. Een betere combinatie is er haast niet. Dat moeten De Wijnmakers ook gedacht hebben. Ze openen restaurant Vinck aan de Vinckenweg in Geesteren. Een toevallige knipoog naar hun ‘vin’. Weten zij de perfecte combinatie te maken? -
PREMIUM
Nieuw Italiaans restaurant in oude kledingzaak in hartje Almelo: ‘Een échte italiaan miste ik hier nog’
ALMELO - Esther Hammink en Jan-Willem Holtmaat gaan op de Italiaanse toer. Met een restaurant dat ze willen openen aan de Grotestraat. Een groot pand, waar tot voor kort een kledingzaak zat. Het paar, dat ook het Theaterhotel in Almelo en andere eetgelegenheden runt, reisde er zelfs voor naar Italië. Daar komt straks ook de kok vandaan. -
PREMIUMRestaurantrubriek
Ledeboer Almelo: zalige dis in een oud bankgebouw
ALMELO - Het vroegere gebouw van De Twentsche Bank, in 1841 opgericht door B.W. Blijdenstein, omtoveren tot sfeervolle eetgelegenheid? Laat dat maar over aan Rick Blanken, patron-cuisinier van restaurant Ledeboer. Kers op de taart is een notering in de top vijf van beste restaurants volgens TripAdvisor.
-
PREMIUM
Personeelsfeestje tijdens Koale Karmis in Ootmarsum: Alles is geregeld of wordt geregeld
OOTMARSUM - Het is een traditie die bijna net zo oud is als de Ootmarsumse Koale Karmis zelf. Bedrijven die met hun personeel bijeen komen in de stad om gezamenlijk een maaltijd te nuttigen, een pilsje te drinken om dan samen de stad in te gaan, tot in de late uurtjes. -
PREMIUM
Eva (47) uit Almelo zwaaide 20 jaar de scepter over het Proeflokaal België: ‘Ik was zowel psychologe als politieagente!’
ALMELO - Een stalker, een man in een koeienpak. Maar een paar voorbeelden waarmee uitbaatster Evalyn Roberg (47) uit Almelo werd geconfronteerd in het Proeflokaal België. Ze was twintig jaar hét gezicht van deze kroeg. De hoofdconducteur in opleiding kijkt terug op een bijzondere tijd. -
PREMIUM
Noodgedwongen einde nadert voor De IJzeren Pot in Wierden: ‘Alles waar we voor gewerkt hebben, is weg’
WIERDEN/ALMELO - Het boek gaat dicht. Brasserie De IJzeren Pot stopt ermee. Aan 48 jaar horecageschiedenis komt eind november een treurig einde. „Nee, dit is geen feestje”, zeggen Eef (64) en Elly Nieuwlaar (71). „Maar we kunnen de moed niet meer opbrengen.” -
PREMIUM
Cheers! Tijd voor een feestje in Ierse pub The Shamrock, sinds 25 jaar geliefd in Almelo
ALMELO - Denk je aan The Shamrock, dan denk je aan Guinness-bier en shepherd’s pie. En je denkt aan Ruud en Karin, die 25 jaar geleden aan de Grotestraat in Almelo hun Ierse pub en restaurant openden. Binnen een week was de chef-kok overspannen.
-
Walking Dinner in Almelo, culinaire stadstour voor het goede doel in ere hersteld
ALMELO - Het traditionele Walking Dinner van de Kiwanis Club Almelo is terug op de menukaart. Na twee stille coronajaren en een zittend, collectief ‘onderonsje’ in de burgerzaal van het oude stadhuis in 2019 kunnen de deelnemers woensdag eindelijk weer een culinaire tour langs diverse restaurants in de stad maken. Zoals dat hoort bij een Walking Dinner. Kaarten zijn nog verkrijgbaar. -
PREMIUM
Ledeboer uit Almelo in top 5 van beste restaurants in Nederland: 'Niet normaal, echt niet normaal’
ALMELO - Rick Blanken van restaurant Ledeboer aan de Wierdensestraat moet er nog steeds van bijkomen. De kok en eigenaar zag gisteren een droom bewaarheid worden. Hij staat nu op plek 4 van de beste restaurants van Nederland, samengesteld door recensiesite TripAdvisor. Het restaurant is the place to be, als je superlekker wilt eten. -
PREMIUM
Jivar Misakian bouwt De Kruidentuin in Geesteren weer op na brand: ‘Mijn trots groeit met de dag, dit wordt mijn tent’
GEESTEREN – Uit de asresten van de eens zo markante bistro de Kruidentuin verrees dit jaar een gloednieuw gebouw. Na een bewogen periode wordt het restaurant volgende maand weer geopend op de oude plek.